Студенти от Софийския университет се събраха по обяд на протест срещу избора на новите конституционни съдии, седмица след като те положиха клетва. Младежите подчертават, че демонстрацията им не е политическа.

Чрез протеста те искат да изразят гражданската си позиция. Според тях причината, поради която хората са загубили желанието за промяна и протести, е че са разочаровани от политиците, които са спрели да представляват техния интерес. 

"Излязохме на протест срещу избора на конституционни съдии, по-конкретно на г-жа Десислава Атанасова, не толкова да я критикуваме в нейно лично качество, колкото към самия морален проблем с нейната биография, малкия ѝ юридически стаж, който тя има извън Народното събрание и самият ѝ стаж в Народното събрание, който е свързан с вредни юридически практики", коментира Цветомир Николов.

„Не смятаме, че протестът е закъснял. Той е символичен – да покажем своето отношения към случващото се в същия ден от седмицата и час“, допълни той.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

"Имаше изказвания в пространството, включително от министри, които не считат за нередно хората, които са вносители на този проект за изменение на Конституцията, след това да преценяват неговата конституционна съобразност. Това е конфликт с един от основните принципи на правото, че никой не може да бъде съдия в своя собствен казус“, заяви Михаил Крумов.

"Ние сме тук все пак да изразим своята гражданска позиция, защото не би трябвало такива важни постове и решения да се взимат за сметка на уреждане на политически сметки", на мнение е Стилиян Атанасов.

„За нещата, с които не сме съгласни, трябва да повдигаме въпроси всеки ден. Да, те вече са избрани като конституционни съдии с пълен деветгодишен мандат, но това не означава, че този избор е окончателен и ние не можем да се противопоставяме. Това не означава и че с подобни събирания не можем да дадем сигнал към политическите сили и всички институции, че следва да взимат отговорни за обществото решения“, обясни Йоан Стоянов.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм