Няколкостотин педофили в България всеки ден теглят от интернет порнографски материали с деца, заяви във Варна шефът на дирекция „Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Владимир Димитров. 

„Чрез специализиран софтуер, разработен от ФБР, „Интерпол” и „Европол”, засичаме IP адресите, от които се свалят такива материали, и под надзора на съответната прокуратура задържаме педофилите. Няма законодателство, което позволява да ги следим. Те са извършили конкретно престъпление, разследваме ги за него, прокуратурата ги предава на съд, който решава дали са виновни”. 

Най-често жертви на киберпрестъпления стават български фирми. На всеки няколко дни поне една фирма губи между 50 и 100 хил. евро по схемата „сменен IBAN”. 

„Компаниите биват измамени да изпратят пари не на своя контрагент, а на сметка, контролирана от финансови мулета. Преди това чрез фишинг имейл се хаква фирменият компютър и хакерите започват да следят фирмената комуникация за предстоящи плащания по сделки. Ако има искане от страна на контрагента за смяна на банковата сметка, това е категоричен индикатор, че става въпрос за подмяна на кореспонденцията. В нея се намесват престъпни групи от Мали, Бенин, Кот д'Ивоар и Мавритания”. 

Като друг сериозен проблем комисар Димитров посочва инвестиционните измами. Българи губят стотици хиляди левове във фалшиви платформи за търговия с криптовалути и акции на световни компании. 

По няколко възрастни жени всеки месец стават жертви на романтични измами, при които изпращат на непознати десетки хиляди лева и дори продават апартаменти. Те биват набелязвани в социалните мрежи, като според снимките се избират самотно живеещи. След това измамниците започва кореспонденция, която продължава няколко седмици. 

„Виртуалният любовник се представя за американски  военен, който при мисия е отмъкнал милиони долари. Пише на жената, че й е изпратил колет с пари, който обаче задържан на швейцарската граница и трябва да се плати такса за освобождаването му”. 

Според Владимир Димитров скоро светът ще стане свидетел на първото киберубийство. 

„При пациент в болница може да се компрометира компютърната конфигурация, която е свързана с неговата животоподдържаща терапия. Неправомерно някой може да се намеси в светофарни уредби или такива, които контролират водоснабдяване. Да не говорим за влакове, за воден транспорт”, допълни шефът на дирекция „Киберпрестъпност” в ГДБОП. Във Варна Владимир Димитров изнесе публична лекция във Военноморското училище „Никола Й. Вапцаров”.