Тази седмица в небето ще се наблюдава един от най-силните метеоритни дъждове за годината с по две "падащи звезди" на всяка минута. Метеоритният дъжд Квадрантиди осветява небето в края на декември и началото на януари, като пикът е между 3 и 4 януари, съобщи Gloucester Shirelive.

Метеорите се създават от фрагменти от прах и скали в космоса, които се разбиват в земната атмосфера и изгарят със скорост 70 километра в секунда. За да видите явлението, трябва да погледнете нагоре към ясното небе след полунощ и да се огледате за съзвездието, известно като Голямата мечка.

Според Кралските музеи в Гринуич Квадрантидите са "един от най-силните и постоянни метеоритни дъждове през годината, с максимална скорост от 110 метеора на час в ясна нощ".

Този метеоритен дъжд е кръстен на остарялото съзвездие Quadrans Muralis (Мюрален квадрант), което е част от система от съзвездия, създадена от френския астроном Жером Лаланде през 1795 г. Радиантната точка на Квадрантидите, видимото място, от което метеоритите изглежда произлизат, се намира в това вече несъществуващо съзвездие.

Смята се, че квадрантидите произлизат от отломките, оставени от астероида 2003 EH1, за който се смята, че е парче от комета, която се е разпаднала преди няколко века. Когато Земята преминава през това поле от отломки, оставено от орбитата на кометата, частиците навлизат в атмосферата ни, изгарят и предизвикват метеоритния дъжд.

Наблюдателите обикновено могат да видят Квадрантидите от края на декември до началото на януари. Пикът на активността обикновено настъпва около 3 или 4 януари, а най-доброто време за наблюдение е в ранните сутрешни часове преди разсъмване. Въпреки това пикът е сравнително кратък в сравнение с други метеоритни дъждове, така че за да се зърне, често е необходимо добро време и благоприятни метеорологични условия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм