
В края на юли стажантите от лятната програма на Лидл България излязоха извън рамките на офис задачите и се посветиха на едно събитие с голямо сърце. И тази година те имаха възможността да изберат кауза, да я организират самостоятелно и да я реализират от начало до край. Така на 31 юли те посетиха Центъра за настаняване от семеен тип „Любен Каравелов“ в столичния квартал „Модерно предградие“, където заедно с децата прекараха ден, пълен с емоции, игри и вкусна храна.
Инициативата носи името „Доброто има вкус“ и е посветена на балансираното хранене, вниманието към местната общност и силата на личния пример. В нея се включиха 9 деца на възраст между 4 и 16 години, 16 стажанти и техните ментори. Разговаряме с Мартина Новкова – стажант и основен организатор на събитието, за това как се ражда една идея с кауза и какъв е вкусът, който остава след нея.

Как се роди идеята за събитието и защо избрахте темата за #ХраненеСмисъл?
Като стажант в отдел „Подбор“ моят проект бе именно „Организация на събития“ и знаех, че ни предстоят не една, а цели три инициативи. Трябваше бързо да влезем в действие. Запознах се с предишни CSR проекти на Лидл България като почистване на реки или облагородяване на пространства, но лично мен ме влечеше темата за подкрепа на местни общности и най-вече на децата. В същото време много харесвам инициативата #ХраненеСмисъл, защото разказва за това не само как да се грижим за своето здраве, но и за здравето на планетата. Затова свързах двете теми и така се насочих към дом за деца, на които да покажем какво е балансираното хранене, как да имаме отговорно отношение към храната и каква е ролята й в създаването на по-добри общности.

Какви дейности подготвихте за децата?
Започнахме с игра за запознаване, последвана от интерактивна лекция с агроном. Децата научиха как се отглеждат растения и сами засяха семена в малки лехички. След това дойде любимата част – готвене с Милла Иванова от кулинарна школа за деца „Малкият готвач“. Тя направи уъркшоп, в който децата приготвиха бургери и научиха как храната може да бъде едновременно вкусна и здравословна. После създадохме голяма колажна картина от 9 пана, изобразяваща сърце от зеленчуци с хаштаг на нашата инициатива #ХраненеСмисъл. Завършихме с уъркшоп за смути и смути парти, в което всеки забърка своите любими плодови вкусове.
Лесно ли беше да работите като екип, обединени от тази обща цел?
Всички бяхме там. Въпреки че само аз имах проект, свързан със събития, всички 16 стажанти по програмата се включиха с огромна отдаденост. Всеки естествено се свърза с по едно дете – беше невероятно да гледаш как се образуваха малки, лични връзки. В един момент не бяхме екип от стажанти, ментори и деца, а просто хора, които прекарват хубав ден заедно. Беше доста сплотено и много красиво преживяване.

Каква беше ролята на менторите?
Менторите ни подкрепиха през цялото време – не само в организацията, но и на място. Като родители, те също наблюдаваха тази връзка между по-голямо и по-малко дете, и помагаха. Усещането беше за удовлетворение и силна емоция.
Имаше ли момент, който ще запомниш особено?
Децата бяха толкова щастливи да си говорят с нас. В началото идваха и съвсем чистосърдечно по детски питаха: „Здравей, искаш ли да си говорим?”. Така по естествен начин започнахме да играем и общуваме. Имаше едно момиченце, което припознах още в началото, и с което всички казаха, че си приличахме – и децата го забелязаха. Прекарахме цял ден заедно. И други стажанти имаха подобни преживявания – едно от децата подари картина с буквата Й на стажантката ни Йоана, а в края на деня бяха изградили силна връзка помежду си.
Какво е значението на CSR каузите според теб и защо компаниите трябва да ги развиват?
От човешка гледна точка това чувство на свързаност е безценно. А за една компания е важно да оставя нещо след себе си, което не може да се изтрие. Останалите каузи също са важни, разбира се, и трябва да ги подкрепяме, но за мен една гора може пак да бъде замърсена, но един ден, прекаран с дете, остава. Това децата го помнят и остава и в нас.
Как се роди името „Доброто има вкус“ и какво означава за теб?
Дойде ни естествено. За мен „Доброто има вкус“ значи да оставиш хубав спомен в някого, да направиш добро просто така и да повярваш, че то е навсякъде, стига да го избереш”
И накрая – с три думи, как би описала този ден?
Емоционален. Забавен. Светъл.