Старозагорската митрополия удостои с почетни плакети президента Румен Радев, президента Георги Първанов /2002 – 2012/ и експремиера Симеон Сакскобургготски, в знак на благодарност за съхраняването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка. Почетни плакети на Старозагорската митрополия бяха присъдени на проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас и кмета на Казанлък Галина Стоянова за боголюбива дейност за запазването на храма, както и на Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация в България, съобщи БТА.

Митрофанова зад гърба на Радев на Съединението

С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на Исус Христос,  започна тържествената света литургия вчера по повод 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка.

17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина.

Митрофанова: За газ от „Газпром“ се плаща само в рубли

Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора – при Старозагорската света митрополия и Руския свети синод, се включиха заедно в богослужението в историческата църква, под която има крипта, съхранила до днес костите на загиналите воини от двата православни народа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм