От днес, 8 декември, започва поетапно спиране на електрозахранването на Белодробната болница във Варна. Причината са неразплатени задължения в размер на около 80 хил. лева, натрупани от март 2021 г.

Каква ще е съдбата на Тубдиспансера - закриване или преместване?

Очаква се електроподаването към болничното заведение да бъде спряно за 2 часа днес в 10.00 часа, и то само за сградата на ул.”Мануш войвода”. В следващите дни се очаква да започне спиране на тока и за стационара, разкри пред Дарик управителят на закъсалата болница доц. Христо Ганчев.

Спирането на тока на бившия Тубдиспансер първоначално бе планирано за 21 ноември. Впоследствие от Енерго-Про дадоха още месец отсрочка.

Спират тока на Белодробната болница на 8 декември

Спирането на тока за 2 часа ще доведе унищожаване на микробиологичните проби в лабораторията. Липсата на електричество ще засегне и пациентите с туберкулоза в стационарния блок, които в момента са 12, посочи доц. Ганчев.

Управителят заяви, че заради безизходицата е готов да разпусне персонала. В болницата работят 30 души, които от 10 месеца не са получавали заплати.

Два дни без зарядни станции за електромобили във Варна

От дълги години Белодробната болница е в тежко финансово състояние, като Община Варна регулярно дофинансира дейността й. Дълговете в момента са около 700 хиляди лева, като в тази сума влизат неизплатените заплати на персонала, задълженията към НАП и доставчици.

Новините от Варна