Американската сонда "Джуно" (Юнона) направи изумителни снимки на Юпитер, които разкриват истинските й цветове, съобщи "Дейли мейл".

Телескопът „Джеймс Уеб“ ще търси извънземен живот

Фотографиите са заснети по време на 43-ото приближаване на сондата до газовия гигант през юли, но цветовете разкрива софтуерният инженер Бьорн Йорсон. Той обработва кадрите, след като те са направени публични, така че да се появят приблизителните цветове за човешко око, наблюдавани от мястото, където е бил апаратът - на около 5300 км над облаците на Юпитер, географска ширина - 50 градуса. Сондата се е движела със скорост около 209 000 км/ч. спрямо планетата. 

НАСА откри нова Луна на 75 милиона километра от Земята

Бьорн Йорсон успява да предаде структурата на облаците на Юпитер до малки детайли. Различните цветове се дължат на вариращия химически състав в атмосферата на планетата.  На снимките се вижда и триизмерния характер на големите вихри на Юпитер, както и по-малки облаци, които се образуват във високите чести на атмосферата. 

Астрономи разкриват далечното бъдеще на Слънцето

Сондата "Джуно" достигна Юпитер на 4 юли 2016 г. след петгодишно пътуване. Тя е на удължена полярна орбита. 

Телескопът „Джеймс Уеб“ е заснел ясен кадър на далечна галактика

Юпитер е най-голямата в Слънчевата система. Съставена е предимно от водород и хелий, с някои тежки елементи. Познатите ни ивици и вихри са всъщност студени облаци от амоняк и вода. Голямото червено петно е гигантска буря, по-голяма от Земята. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм