Дни на силна магнитна буря предстоят, предаде Forbes.

Центърът за прогнозиране на космическото време на NOAA написа в социалната мрежа Х, че "най-малко пет насочени към Земята изхвърляния на коронална маса (CME) са наблюдавани и се очаква да пристигнат още в петък по обяд (петък вечерта в България - бел.ред), 10 май 2024 г., и да продължат до неделя 12 май."

След като потокът от заредени частици пропътува разстоянието до планетата ни, той бомбардира земната магнитосфера и я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна буря, която може да доведе до смущения в радиокомуникацията.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа , Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.