70 деца от Пловдив са блокирани в хотел на къмпинг „Нестинарка“ в Царево.Няма ток, на място има пожарна. Дъщеря ни е много уплашена“, разказа пред Дарик майка на ученичка, която е на лагер в морския курорт. Децата са от 3-ти, 4-ти и 6-ти клас на пловдивското училище „Екзарх Антим I“, и са настанени на четвъртия и на петия етаж на сградата. „Уверяват ни, че там са в безопасност“, каза още майката на детето. В „Школо“ родителите са били уведомени, че при първа възможност децата им ще бъдат преместени в друга сграда. По информация на Дарик приземният етаж на хотела е наводнен. В Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев, заради огромните количества дъжд, които се изсипаха в района. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско. 

================================================

Днес е неработен ден в Община Съединение. С решение на Общинския съвет 5 септември бе обявен за празничен и неприсъствен ден на територията на 10-те населени места в общината. Поводът е честването на 138-та годишнина от Обединението на Княжество България и Източна Румелия. Празничната програма в града започна още на 2 септември и ще завърши на 6-ти с 48-ия международен маратон, който тръгва в 09:30 ч. по традиционния маршрут до пл. „Съединение“ в Пловдив. За празника на града на тепетата утре са предвидени множество събития, като те започват с молебен в Катедралния храм „Света Богородица“ и завършват с тържествената заря-проверка на площад „Съединение“.

===============================

Концертна зала в Пловдив ще бъде основно ремонтирана според съвременните изисквания за провеждане на културни събития – това заяви днес министърът на културата Кръстьо Кръстев в Пловдив. „Процедурата се движи и се надявам до един месец да стартира нова обществена поръчка за ремонт и реконструкция на залата с покана към четири фирми”, каза пред медиите министърът. Той обясни, че се подготвят специфични изисквания, на които трябва да отговарят участниците в търга. Предишните поръчки се провалиха, защото кандидатите не отговаряха на условията. „За Концертна зала най-важното е акустиката, към която трябва да се насочат всички усилия. Проектът е много прецизиран и изисква съвършена работа като изпълнение на подвижни платформи и вътрешна архитектура”, коментира Кръстьо Кръстев. Засега стойността на ремонта се запазва – 10 млн. лева без ДДС. Кръстьо Кръстев беше в Пловдив, за да открие 11-та международна среща на Центровете на ЮНЕСКО за опазването на живото наследство на човечеството.

=========================================

Симпатизанти на излъчения от местната организация „Зелено движение“ кандидат за кмет на община Асеновград, адвокат Валентин Ройнов, стартират онлайн петиция в негова подрепа. Това се случва след като от централите на коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ замислят издигането на 38-годишния Димитър Янев за кандидат-кмет. Той е бивш общински съветник от ГЕРБ и ексдепутат в 46-тото Народно събрание от партията на Бойко Борисов. „НЕ Искаме нашето бъдеще да е Вашата политическа игра!“, се казва в текста на петицията, под която са започнали да се подписват вече местните жители. От „Зелено движение“, което е част от ДБ, настояват за среща лице в лице с лидерите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, за да се изяснят интересите с техните гласоподаватели. До момента все още няма обявени кандидатури и от ГЕРБ и ДПС за кмет на Асеновград. Засега са ясни претендентите на БСП - Петко Чирпанлиев, и на партия „Възраждане“ - Димитър Гюрев. Очаква се останалите политически сили да обявят кандидатите си до 15-ти септември.

=============================

Спасиха три щъркела в Родопите. През последните седмици експерти на РИОСВ-Смолян и граждани помогнаха за спасяването младите екземпляри от вида Бял щъркел, намерени в село Кочан, община Сатовча и село Вранинци, община Мадан. И трите са без видими наранявания, като две от щъркелчетата са изпратени за доотглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а третият екземпляр ще бъде освободен в естествена среда. Белият щъркел е защитен вид. Законът забранява улавянето и унищожаването му, а нарушителите подлежат на санкции в размер от 100 до 5000 лева.

=================================

С редица нови открития приключиха археологическите проучвания за сезон 2023 на пещерното обиталище „Чая“ край Чепеларе. Двоен кантаросовиден съд, керамични купи, прешлен за вретено, бронзова гривна и игла от фибула, множество костни инструменти и кремъчно сечиво са само част от находките, които ще обогатят фонда на Музея на родопския карст, както и познанията за древните народи, населявали в миналото Родопите. Очаква се и през 2024 г. проучванията да продължат с помощта на Община Чепеларе.

===============================================

Център по китайска народна медицина ще правят в Панагюрище. Идеята е обсъдена при посещение на представители от посолството на източната страна в местната болница. „Всички възлагаме големи надежди на предстоящия научен и практически обмен в областта на медицината с академичните среди и специалистите от Китай“ - приветства гостите Николай Господинов, финансов директор на болницата. Засега не се съобщават подробности за интересния проект, нито каго се очаква центърът да започне да приема пациенти.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров