Главните прокурори на България и Турция Борислав Сарафов и Бекир Шахин посетиха днес Пловдив и се срещнаха с ръководството на прокуратурите в града. Визитата е част от работно посещение на делегация от прокурори от Върховния апелативен съд на Република Турция в рамките на международен семинар за противодействие и неутрализиране на терористични престъпления, който се провежда у нас. Пловдивските магистрати представиха структурата и работата на трите прокуратури - Апелативна, Окръжна и Районна, а Гергана Мутафова, която е член на Висшия прокурорски съвет, разказа за функционирането му и последните промени в Конституцията на Република България. Изпълняващият функците главен прокурор Борислав Сарафов изтъкна пред прокурорите от Турция добрата работа и организация на пловдивската прокуратура по всички видове дела.

Регионален център за консултиране открива Адвокатска колегия - Пловдив. Той ще предоставя безплатни правни консултации на пострадали от домашно насилие и лица от уязвими социални групи с доходи под линията на бедност. В Пловдив центърът ще се помещава в „Дом Левски“ на ул. „Райко Даскалов“ № 53, ет. 1, стая 16А. Официалното откриване е на 1 март от 15:00 ч.

Междувременно Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми за изнасилване 25-годишен младеж и момче на 16 г. На 19.02.2024 г. двамата насилили 21-годишна жена, като са я принудили със заплашване. Деянието е на непълнолетното момче, но след като е разбирало свойството и значението на извършеното, е могъл да ръководи постъпките си, уточняват от държавното обвинение. Жената и момчетата са се запознали чрез техни приятели миналия понеделник. В късните часове същия ден те я заплашили, след което се гаврили с нея в апартамент в Пловдив. Двамата похотливи младежи са в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Друг криминално проявен тийнейджър е задържан за причинена лека телесна повреда по хулигански подбуди. Около 9 ч. в понеделник служителите на реда в Стамболийски реагирали на сигнал, че пред павилион за закуски 17-годишен нанесъл удари на друго по-малко момче. Потърпевшото дете е прегледано на място от екип на Спешна помощ и освободено за домашно лечение.

Безценно старопечатно евангелие, което се пази в Пловдивската народна библиотека, вече има нов обков. Той е дар от Бачковския манастир, а инициативата обителта да поръча и дари обкова е на игумена Велички епископ Сионий. Книгата е Изборно евангелие, отпечатано през 1719 година във Венеция и придобито от Народната библиотека и музей през 1922 година. По-късно влиза в архива от редки и ценни издания на НБ „Иван Вазов“. Било е откупено в добър вид на книжното тяло и с платнена корица, но без обков. Лично директорът на библиотеката Димитър Минев прие дарението. Предстои закрепване на обкова към корицата, което ще бъде направено в Лабораторията за консервация и реставрация към библиотеката. За първи път реставрираната книга ще бъде показана на Благовещение – 25 март.

С филм за легендата Тома Спространов ще се открие „София Филм Фест“ в Пловдив. „Пулсиращи тепета“ е заглавието на лентата за емблематичния музикален радиоводещ. Тя е дело на сценаристите и режисьори Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров. С плочите и гласа на Томата са израснали поколения българи! На 80 години той съвсем доскоро водеше популярното си радиопредаване и държи рекорд за най-дълго практикуващ радиоводещ в българския ефир. Паралелно с това посещава фестивали в търсене на актуалните съвременни банди. Неочаквано предизвикателство изправя Тома с плочите си пред своята публика - на живо в пловдивския арт квартал Капана, където го очакват меломани от четири поколения. „София Филм Фест в ПЛОВДИВ“ ще се проведе от 15-ти до 31-ви март в LUCKY Дом на киното. Ще бъдат показани 27 филма - едни от най-значимите постижения на съвременното световно кино през последната година.

Полицаи от Девин са отличени на Годишните награди за пътна безопасност. Полицейските инспектори Фидан Чавдаров и Джамал Чолаков получиха Специална награда за личен принос за проявените от тях кураж, смелост и професионализъм. В края на април миналата година двамата спасиха абитуриентка на пътя Девин - Доспат. Момичето се преобърнало с колата си под стръмен скат малко преди с. Борино. Въпреки че девойката отказвала да се вика Спешна помощ, полицаите я убедили, че е добре да бъде прегледана в болница. Медиците установяват фрактура на шиен прешлен и комоцио и само навременните им действия спасяват тийнейджърката от по-тежки увреждания.

Информации на Адриан Кулев и Петър Тодоров