„Хъб за свободни умове“ предвижда да създаде Община Пловдив. Екипът от млади и креативни хора ще дават идеи за улесняване работата в администрацията и предлаганите от нея услуги. Това обясни в интервю за Дарик радио зам.-кметът с ресор “Европейски проекти, дигитализация, бизнес развитие и образование” Владимир Темелков. Задържането на завършващите висшето си образование в Пловдив, както и пълната дигитализация на общината, са от ключово значение за региона, смята той. Едни от най-важните проекти за този управленски мандат в Пловдив ще са въвеждането на географската информационна система и цялостно видеонаблюдение в града.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов спечели делото срещу решението на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за драстичното поскъпване на водата в региона, информират от пресцентъра на общинската администрация. От там уточняват още, че от Административен съд – София е отменено решението на енергийния регулатор в частта му, отнасяща се до увеличението на цената на водата от 01.01.2023 г. 4,62 лв. за кубик плащаха смоленчани през миналата година. В решението на съда се посочва, че от страна на КЕВР са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които го опорочават и следва да се отмени. С отмененото решение се оказва, че увеличението на цената на водата е  незаконосъобразно и в случай, че решението влезе в сила, то ВиК – Смолян следва да върне надвзетите суми на гражданите. Последва ново увеличение на водата от 01.01.2024г., което решение отново е обжалвано пред Административен съд-София от страна на кмета на Смолян, за което предстои насрочване на съдебно заседание.

В Родопите ще развъждат алпийски козирози. За целта на територията на Държавно ловно стопанство „Кормисош“ са доставени 16 екземпляра от Бавария. Това съобщиха от Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Мъжките животни са 3 на брой, а женските - 13. Мястото на разселването им е определено след предварително проучване върху възможностите за възстановяване на този вид в България, следвайки препоръките на Международния Съюз за опазване на природата (IUCN). На територията, където са разселени животните, има изградена санитарна (карантинна) ограда и адаптационен двор, както и съответните ловностопански съоръжения, съобщи инж. Емил Комитов от Централното управление на предприятието. В карантинната зона козирозите ще престоят не по-малко от 30 дни и под ветеринарно медицински надзор ще се извършва обезпаразитяване. След престоя им там, животните ще бъдат преместени в адаптационната ограда, където ще престоят няколко години, наблюдавайки здравословното им състояние. Целта е формиране на достатъчно голямо стадо, което да се адаптира успешно и да бъде пуснато на свобода. Алпийският козирог (Capra ibex), известен още като алпийски козел или ибекс, е чифтокопитен бозайник от семейство „Кухороги“, типичен представител на подсемейство „Кози“.

В Пазарджик започва традиционният четиридневен музикален фестивал за симфонична и съвременна музика “Зимни музикални вечери”. Тази година изданието е посветено на 90-годишнината на диригента, композитор и основател на музикалното събитие - проф. Иван Спасов. Откриването е от 18:30 ч. в зала "Маестро Георги Атанасов". Под диригентството на маестро Григор Паликаров Симфоничен оркестър - Пазарджик ще открие събитието с рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров и "Бурлеска" за пиано и оркестър в ре минор на Рихард Щраус. Малко преди началото на концерта, във фоайето на залата ще бъде представена изложбата „Графика и рисунки“ на художника Славчо Славчев – Сла_Сла.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Искра Койчева