Бивш разследващ полицай, откраднал 26 000 лева e опитал да напусне страната, но е задържан и вече е с повдигнато обвинение, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив. В началото на ноември 2021 г. 32-годишният служител на МВР взел от трезора на сектор „Икономическа полиция“ сумата. Парите били иззети като веществени доказателства по досъдебно производство, по което той водел разследването. Впоследствие наблюдаващият прокурор разпоредил връщането на парите на лицата, от които били иззети. Полицаят, без да дава ясни отговори защо,  не върнал сумата. На 22 май тази година напуснал системата на МВР по негово искане. В хода на извършена проверка бил призован да даде обяснения за липсата на парите. Вместо това, вчера, той се опитал да избяга в Нидерландия през летище София, където обаче е арестуван.

========================================

Шофьор от градския транспорт в Пловдив е бил подложен на пълна проверка като са му взети проби за алкохол и наркотици, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Според директора на предприятието, случаят е безпрецедентен. Множеството проверки през последните месеци потвърждават многобройните оплаквания срещу шофьора на автобус по линия №21, обслужващ периодично и курсове по линия №17. Водачът на превозното средство системно не спазвал разписанията, пропускал спирки, ползвал нерегламентирано почивки и нарушавал работното време, позволявал си дори да принуждава пътници да слизат от автобуса без основание, нагрубявайки ги словесно и проявявайки физическа агресия. Един от последните такива случаи, за който са подадени сигнали и на тел. 112, е от неделя вечерта, когато същият водач е принудил пътниците да напуснат превозното средство преди крайната му спирка и ги е оставил в дъжда. Проблемът е поставян пред фирмата превозвач, която обслужва двете автобусни линии. Шофьорът е получавал предупреждения, но засега не е уволнен. За нередности в градския транспорт в Пловдив може да се сигнализира на телефон 032/622 550.

=============================================

79-годишният шофьор на едната кола от вчерашната катастрофата с жертва в Марково е в тежко състояние, съобщиха от полицията. Възрастният мъж е настанен в болница с опасност за живота. Под лекарско наблюдение са оставени и 22-годишният водач на другата кола и негова спътничка на 19 години. В близост до селскостопански двор лек автомобил, управляван от младежа, предприел ляв завой и отнел предимството на друга кола, карана от по-възрастния водач. При удара на място загина 67-годишна спътничка на дядото, който, според дрегера, е карал пиян. Работата по изясняване на причините и обстоятелствата, довели до пътния инцидент, продължават.

=========================================

Тази вечер ще бъде връчена Националната литературна награда за поезия “Никола Фурнаджиев”. Церемонията ще започне в 17.00 часа в галерия „Никола Манев“ в Пазарджик. 5 са номинациите за приза. За Литературните дни тази седмица Община Пазарджик обяви и Конкурс между творците и средношколците от Пазарджишка област. Ще бъдат присъдени награди за поезия, белетристика и публицистика.

========================================

Празник за малки и големи организират в Смолян по повод 1 юни - Международния ден на детето. Програмата стартира още в 10 часа, когато в Амфитеатъра на Новия център децата ще имат възможност да видят въоръжението и техниката на 101-ви Алпийски полк. С помощта на инструктори малки и големи ще могат да се  спуснат по алпийски тролей, позициониран в центъра на града. Малчуганите ще могат да оставят своя цветен отпечатък върху картон и по този начин да се оформи красива цветна дъга. Освен това децата ще отправят своите послания за празника. Във фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ от 17.00 часа децата ще покажат своите таланти и умения, а онези до 5-годишна възраст ще се изявяват като мис и мистър Капчица.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев