Откриха ремонтираната сграда на Търговската гимназия в Пловдив. На тържествена церемония директорът на гимназията Веселка Цекова, началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова и директорът на дирекция "Професионално образование и обучение" в МОН Ваня Тивидошева прерязаха лентата на обновеното училище. Националната търговска гимназия се ремонтира по Оперативна програма „Региони в растеж“ с малко над 1 млн. 500 хил. лв.  Сградата е паметник на културата. Тя е построена през 1926 година по инициатива на Стефан Обрейков, който е основател и представител на Търговско-индустриалната камара. Сега гимназията е санирана, направен е основен ремонт на покрива, подменени са електро и ВиК инсталацията. Ремонтирани са спортната площадка и фитнес залата, както и вентилационната система.

======================================

Община Асеновград изготви и подаде проект за финансиране по процедура: „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Предвижда се закупуване на 7 нови електробуси. Планирано е да има и зарядни станции за тях. Два от електрическите автобуси ще са по-големи и ще обслужват най-натоварената линия №4. Останалите 5 ще са по-малки - за изпълнение на другите маршрутни разписания от градския транспорт. Предвижда се и изграждане на 7 зарядни станции - по една за всяко превозно средство.

=================================

Модернизират уличното осветление в община Чепеларе. Селата Павелско, Хвойна, Забърдо, Богутево, Зорница, Лилеково, Малево, Острица, Орехово, Проглед, Студенец и част от курорта Пампорово, ще имат вече LED осветление. Предстои подмяна и добавяне на нови стълбове за улично осветление на определени места, замяна на старите електрически захранващи табла. Ще бъдат изградени и 2 централизирани хибридни фотоволтаични станции, които да осъществяват електрозахранването на улични лампи.  Това ще стане факт след подписан договор между Министерството на енергетиката и Община Чепеларе, за предоставяне на средства от Механизма по възстановяване и устойчивост на стойност близо 540 хил. лв.

======================================

Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик е домакин на Европейската нощ на учените - SEARCH 2023. Събитието е днес от 17.00  до 19,30 ч. във фоайето на втория етаж в библиотеката. Родопската теснолинейка Септември-Добринище също ще бъде изпълнена с научна енергия. Европейската нощ на учените е инициатива, която включва над 300 града в Европа и по света.  Нощта ще се проведе на живо и онлайн, като програмата ще се излъчва в социалните мрежи на проекта. Онлайн ще може да се видят интересни демонстрации и експерименти в различни научни области, викторини, лекции, дискусии, изложения, научно кино, представяне на изследователски разработки, конкурси и др.

=======================================

За първи път в Пловдив ще се проведе Фестивал на шоколада. В парк „Каменица“ тази събота (30.09.2023г.) от 10:30 ч. всички жители и гости на града ще могат да се порадват на шоколадови изкушения от всякакъв вид. „Шоко Арт“ - Фестивал на шоколада се организира от Район „Източен“ и обещава много награди и разнообразни състезания, свързани с вкусното лакомство. За младите и възрастните почитатели на шоколада са предвидени различни забавления. Ще се демонстрира и как се извлича  какао от мелница за какаови зърна, ще бъде изработен и шоколадов макет на възрожденска къща от Стария град. Гергана Колева ще помогне на гостите на фестивала да изхабят натрупаните шоколадови калории с безплатна пилатес-тренировка. Ути Бъчваров ще приготви за всички гостуващи майсторска рецепта – „Пиле моле“, а вечерта ще завърши с концерт на популярната изпълнителка Михаела Маринова. Входът за сладкото събитие е свободен. В парка ще бъдат поставени щандове на различни производители на шоколадови изделия.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров