Общинските съветници в Пловдив приеха новата Наредба за финансиране на инициативи в сферата на културата. Целта е да се подобри ефективността и прозрачността на разходите за култура. С новите правила се дигитализира процесът на подаване на документи за проектите и отчитане на финансираните дейности. Това ще облекчи културните оператори. Също така, с новата Наредба ще се увеличи размерът на средствата, с които администрацията ще подпомага проектите за културни събития. Това ще помогне за обогатяването на културния живот в града. Наредбата разширява и обхвата и дейностите по финансиране. Включва се и парично подпомагане на превод на произведения на чужд език и оформянето им до електронни книги. Това ще даде възможност за популяризиране на творци от Пловдив и техните книги зад граница.

С 28% са се увеличили реализираните нощувки в местата за настаняване в Пловдив през миналата година, в сравнение с 2022-ра. Те са били близо 670 хиляди, като повечето посетители в града са били българи. Приходите от нощувки са в размер на 45 млн. 861 хил. лева, което е ръст с 37%. Средната продължителност на престоя на туристите обаче остава ниска - малко под 2 дни. Общинският съвет на Пловдив одобри на сесията днес отчет и програмата за развитието на туризма в града, внесени от ресорния зам.-кмет Пламен Панов. Общината получава подкрепа за идеята да се издирват квартири, които тайно, без плащане на данък, се дават под наем от техните собственици на туристи. Според Димитър Колев от ГЕРБ изваждането на светло на частните жилища ще вдигнат приходите за общината най-вероятно с над 400 000 лв. Пламен Панов обаче отбеляза, че са необходими и законодателни промени.

2-ри май няма да е учебен ден, съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Така великденската ваканция на учениците ще стане шест последователни дни - от 1 до 6 май, включително. Градоначалникът има право да обяви общо три неучебни дни в рамките на една учебна година. Два от тях той вече даде по време на грипната епидемия.

Започна почистването на река Марица в Пловдив. Ще бъдат премахнати дървесна и храстова растителност от речното корито в урбанизираната територия на града. За целта за 1 млн. лв. е наета софиската фирма „БКС – Озеленяване“, която трябва да осигури нормалната проходимост на реката в рамките на 90 дни. Зам.-кметът по екология Иван Стоянов и представителят на изпълнителя на поръчката обясниха подробности за процеса на дейностите. 

12 са кандидатите за изработване на проект за доизграждането на Главната пътна комуникация на Смолян, с приблизителна дължина 2,5 км., информират от Агенция “Пътна инфраструктура”. Тя ще осигури връзката между пътя Чепеларе – Смолян – Средногорци – границата с Гърция с третокласния път Смолян – Рудозем и с ГКПП „Рудозем – Ксанти“. С доизграждането на пътната комуникация обходният път на Смолян ще бъде изцяло завършен, а транзитното и тежкотоварното движение ще се изнесе извън града. Избраният изпълнител на обществената поръчка трябва да извърши проучвателно-проектантски работи и да изработи идеен и технически проект, включително проект на подробен устройствен план, както и да упражни авторски надзор по време на строителството на обекта. Прогнозната стойност за изработването на проекта е 350 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението е 200 календарни дни.

Трима шофьори попаднаха в полицейския арест за агресия на пътя в Пловдивско. В единия случай възникнал конфликт между двама мъже, докато шофирали на автомагистрала “Тракия”. През прозорците на автомобилите си те си разменили неприлични жестове и обиди. Единият хвърлил пластмасова бутилка, другият – стъклено шише, с което счупил задното стъкло на колата му. След доклад в Районна прокуратура – Пловдив срещу мъжете – столичанин и жител на Ботевград, са започнати бързи производства, задържани са за едно денонощие. При втория случай, жена управлявала автомобил на ул. “Кукленско шосе” в Пловдив. Непознат шофьор на “Шкода” я принудил да отбие встрани на пътя. С удари той счупил двете странични огледала на колата ѝ. Не след дълго агресивният шофьор е арестуван. Оказало се, че пловдивчанинът на 45 години има и предишна криминалистична регистрация за умишлено увреждане на чуждо имущество. От полицията информират, че ще прилагат нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 

Мъж е предал в полицията в Пазарджик намерен портфейл с голяма сума пари и документи. Доблестната му постъпка стана повод началникът на Районното управление на МВР главен инспектор Ненко Годжевъргов да изпрати благодарствена грамота към частната фирма, в която работи човекът. На 12 март в полицейското управление Емил Медов разказал, че докато бил по работа в областния град на една от улиците открил портфейл с лични документи и пари. В портфейла имало 2355 евро, 70 лева и лични документи. Установена е самоличността на притежателя им, който се оказал мъж от пловдивското село Скутаре. По-късно портфейла е предаден на неговия собственик. За проявената честност Емил Медов ще получи грамота във фирмата, в която работи - тя е със седалище в Смолян. Там тя ще му бъде връчена лично.  

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров