Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса. В рамките на 6 месеца 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицински център, управляван от единия от обвиняемите лекари, сумата от 12 900 лв. Предстои наблюдаващият прокурор да вземе решение дали да остави за постоянно в ареста медиците. За престъплението, в което те са обвинени, се предвижда наказание от 2 до 8 г. затвор и лишаване от право да се упражнява професията. Действията по разследването продължават.

Районна прокуратура-Пловдив – Териториално отделение-Карлово наблюдава досъдебно производство за подпомагане на чужди граждани да преминат незаконно през страната. Снощи около 21,00 ч. в района на бензиностанция на главен път София-Бургас полицейски патрул подава сигнал за спиране на товарен бус. Водачът първоначално намалява скоростта, след което я увеличава, опитвайки се да избегне проверката. Започва преследване, при което бусът удря единия от двата преследващи го полицейски автомобили. След около 2 км в района на с. Васил Левски бусът е спрян. Установено е, че в него пътуват двама български граждани, а в задната му част се превозват 18 сирийски бежанци, незаконно преминали границата. Трима от мигрантите са малолетни, а 8 са непълнолетни. Двамата каналджии са задържани. Единият от тях е осъждан 25 пъти, като последното си наказание е изтърпял през 2023 г.

Както вече ви съобщихме, с протест започна разпоредителното заседание срещу  30-годишния Рангел Бизюрев, обвинен в жестокото убийство на 24-годишния Димитър Малинов в село Цалапица. Близките на жертвата искат доживотен затвор за извършителя на тежкото престъпление. Искра Койчева с още подробности в аудио репортажа от делото.

С три пожара са се борили огнеборците в Смолянско през вчерашния ден. Два от тях са възникнали в гористи местности. Единият горски пожар е бил в местността Букова чука, край село Върбина. На място са изпратени четири противопожарни екипа от Мадан, Рудозем, Баните и Смолян. Пожарът обхваща около 15 декара иглолистна гора в труднодостъпна местност. Помощ в гасенето оказват 26 човека от местното население и лесничеи от горските стопанства на Мадан и Златоград. Пожарът вече е локализиран, но гасителните действия продължават. Няма опасност за населените места, заявяват от пожарната. Сухи треви са горели и в местността Тити Борун, община Златоград. С бързата намеса на пожарникари, служители от горското стопанство и от общинската администрация, пожарът е потушен без нанесени материални щети. Спасени са 10 декара смесена гора и 4 сгради, намиращи се в непосредствена близост. Огнеборците от Смолян са гасили и пожар в комин на къща на ул. „Родопи“, като сградата е спасена.

Инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Смолян съвместно с доброволни сътрудници и други членове на сдружения извършиха проверки на язовирите "Въча", "Цанков камък" и "Доспат". Проверени са над 150 риболовци. При две нощни проверки на язовирите "Доспат" и "Въча" са констатирани 4 нарушения за използване на повече въдици и на забранен малоразмерен мрежен уред "цапало". Екипите открили и задържан улов от маломерни риби - шаран и сом. На нарушителите са съставени 3 акта, с които са иззети нерегламентираните уреди за риболов и уловената риба.

Монтират улично LED осветление в Ракитово по европроект. Предвидено е поставяне на фотоволтаични системи в трите населени места на родопската община. За целта се извърши цялостно обследване на уличните лампи, включително и чрез дрон, за да се изготви техническия проект. Финасирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост, а срокът за изпълнение - 15 месеца. Над 2000 улични лампи и 270 паркови осветителни тела ще бъдат подменени с нови LED системи. Това ще намали разходите за електроенергия с 30%. Предвижда се във всяко населено място да се изгради хибридна автономна електроцентрала за собствени нужди, свързана в паралел с електроразпределителната мрежа. Процесът на управление и съхранение на излишъка в батерийното стопанство ще е автоматизиран.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров