Задържането на председателя на Национално движение „Русофили“ в Пловдив Златомир Дьовленски, който е член и на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП, е по политически причини. Това се заявява в позиция до медиите от социалистическата партия. „Дьовленски е доказан експерт в сферата на европейските проекти. Длъжността, която заема, не е свързана с достъп до класифицирана информация и в тази връзка считаме, че извършеният вчера арест е поръчка по изцяло политически причини. Обезпокоени сме, че подобни показни действия доказват, че България е полицейска държава, в която няма свобода на словото и действията. Тълкуваме всякакви обвинения в "държавна измяна" като политическа атака и остро се противопоставяме на подобни прийоми от страна на Съдебната власт“, се посочва още в позицията на Градския съвет на БСП – Пловдив. Припомням, че Златомир Дьовленски е единият от двамата задържани по подозрение, че са разгласявали държавна тайна. Това потвърди пред Дарик зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов. Другото лице е бивш служител на община Родопи. За момента нямат повдигнати обвинения, каза още прокурор  Гавраилов. Претърсвания и изземвания са извършени и в сградата на община Родопи, където 33-годишният Дьовленски работи като младши експерт. Той е докторант в ПУ "Паисий Хилендарски", както и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия.

Момче е в тежко състояние след пътен инцидент с кросов мотор снощи между селата Ръжево и Ръжево Конаре, съобщават от полицията. Около 21:20 ч. при неизяснени все още обстоятелства 16-годишен неправоспособен тийнейджър паднал в крайпътна канавка с управляваното моторно превозно средство, нерегистрирано по надлежния ред. Пострадалото момче е транспортирано в пловдивска болница с опасност за живота.

И други двама са ранени при катастрофа снощи на кръстовището между околовръстния път на Пловдив и ул. „Коматевско шосе“. Около 22 ч. лек автомобил „Опел“ преминал на червен светофар и се сблъскал с движещия се с предимство товарен автомобил „Тойота“, управляван от 32-годишен мъж. В болница за наблюдение са настанени 20-годишният водач на първата кола и негов спътник, на 19 години. Няма данни за употреба на алкохол от двамата шофьори.

Близо 7.5 млн. лв. ще бъдат вложени тази година в развитието на електроразпределителната мрежа и дигитализацията на клиентските услуги в Смолянско. Това стана ясно след среща на областния управител Румен Пехливанов и представители на EVN България и Електроразпределение Юг. Чрез реконструкция на мрежата за средно и ниско напрежение трайно ще бъдат намалени загубите на електроенергия. От EVN България отчетоха, че от 2005 г. досега в област Смолян са инвестирани над 150 млн. лв. за нови електропроводи и трафопостове. От компанията декларираха още, че имат пълна готовност за реакция в случаи на непредвидени аварии и наличието на високопроходима техника и материали по места. Дружеството разполага с над 70 дежурни екипа и модерен диспечерски център, както и специализирана техника.

Почти 77 625 лева е събраната сума от Акция „Жълти стотинки“ за общинската болница във Велинград през миналата година. Днес дарението официално бе връчено на лечебното заведение. Неговото ръководство съобщи за какво ще бъдат използвани дарените пари. Поръчано е медицинско оборудване и обзавеждане за родилното и детското отделение. От болницата изказват специална благодарност за координаторката на Акция „Жълти стотинки“ Ани Шулева, както и на всички фирми, които са предложили допълнителна отстъпка при купуването на медицинските уреди в името на благотворителната кампания.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров