Пловдив е домакин на XV-то Годишно издание на Международната конференция за винен туризъм (IWINETC). Мащабният форум събира професионалисти и експерти от цял свят, а Пловдив със своите древни традиции във винопроизводството и богато културно-историческо наследство се откроява като вълнуваща дестинация за провеждане на специализирания формат. На конференцията присъстват около 100 участници от 50 държави, които ще вкусят от завладяващата атмосфера на древния Пловдив. Двудневната работна програма на форума започна днес в хотел DoubleTree by Hilton. Приветствие към участниците отправи и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Tой подчерта важността на специализираните формати, в които се споделя опит и възможности за сътрудничество, утвърждаваки имиджа на Пловдив като дестинация за събитиен и конферентен туризъм. Участниците ще получат представа за най-новите тенденции във винения туризъм и иновативни подходи към маркетинга в бранша.

Платформата за сътрудничество на балканските градове организира Ифтар за 5 хиляди души на площад „Селимие“ в Одрин. На нея присъстваха Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, заместник-председателят на българското Народно събрание Филиз Хюсменова, генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, генералният консул на Одрин Борислав Димитров, губернаторът на Текирдаг Реджеп Сойтюрк и други официални гости. Одринско-балканската среща на Програмата - Ифтар започна с концерт с химни на Балканския симфоничен оркестър и Одринския държавен ансамбъл за турска и румелийска музика. Програмата продължи с четене на Свещения Коран пред 5 хиляди души, заедно с призив за молитва. Губернаторът на Одрин Йунус Сезер в речта си сподели, че в този ден са събрани хора от всяка религия, всяка нация, всяка култура. „Това единство е отражение на богатството на балканската география“, коментира областният управител на Одрин. Ифтар-програмите са организирани в 9 града в България, Северна Македония и Гърция.

Оборудване на Националното ТОЛ управление на стойност 30 000 лв. е откраднато в района на с. Стойките, информират от полицията в Смолян. За необичайната кражба е сигнализирал служител на управлението. Чрез взлом е отмъкната стационарна контролна точка, в която е имало техника за управление и заснемане, уточняват от полицията. По случая е започнато досъдебно производство,а разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Арестуваха гастрольори, отмъкнали 16 агънца. Полицаи от участъка в Стрелча са спипали крадците, тарашили ферма в местността Габровица край средногорското градче, след сигнал от собственика на овчарника. Авторите на кражбата са двама жители на Ихтиман, на 27 и 39 години. Открито и иззето е „БМВ“-то, в което крадците натъпкали агнетата. Злосторниците имали намерение да продадат стоката преди Великден в София. Животните са върнати обратно на стопанина им.

По повод множество сигнали за умряла риба на Гребния канал в Пловдив от общината съобщават, че от Българската федерация по спортен риболов са зарибили канала с 800 килограма каракуда, заради предстоящо събитие. Около 20 кг от това количество не е успяло да се адаптира към средата, тъй като рибите са били наранени при улова и транспортирането, обяснява специалистът по отглеждане на стопански видове риби доц. Ангел Цеков, който е присъствал при дейностите. Редовното зарибяване е особено важно за екосистемата, която се поддържа най-вече от белия амур и белия толстолоб. Те се хранят съответно с висша растителност и фитопланктон. В района има и много рибоядни птици, уточнява още доц. Цеков.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров