Трактори „превзеха“ входа на Пловдив. Малко преди 14.00 ч. днес шествието на стотици машини на протестиращите земеделци премина бавно с надути клаксони по ул. "Васил Левски" и бул. "Дунав" до бул. "България". Пътните артерии останаха блокирани няколко часа. Придвижването от кръговото на пътния възел край село Труд бе невъзможно. По-рано протестиращите земеделци спряха за кратко и движението на магистрала "Тракия" в посока София. Земеделците планират всеки ден протестите да се увеличават с един час, ако не постигнат договорка с правителството.

Пловдивчани са най-големият генератор на боклук в България. За 7 години разходите в общинския бюджет са скочили с над 20 млн. лева. Това става ясно от дебата за новата Наредба за определяне на такса „Битови отпадъци“. Според официалните данни, всеки жител на Пловдив изхвърля 527 кг боклук годишно, във Варна – с почти 40 кг по-малко, в София - 476 кг. Разликата между пловдивчани и бургазлии е фрапантна – в морския град всеки жител генерира 184 кг боклук по-малко, в сравнение с живеещите в града под тепетата. Статистиката на Института за пазарна икономика коментира Александър Константинов – бивш заместник-кмет на Пловдив. На база тези данни, пловдивчани се облагат и с най-високата такса за битови отпадъци. От 2017 г. до 2024-та разходите за извозване на отпадъците в бюджета на Пловдив са се увеличили от 31 млн. лв. на 53 млн., като само от миналата година са с 5 млн. повече. В същото време Пловдив е на последно място по рециклиране на отпадъци в сравнение с другите големи градове в страната, въпреки че има Екологичен завод в Шишманци. Сметките показват, че един тон битови отпадъци струват на пловдивчани 366 лв., като средното за страната е 145 лв./тон. Общинските съветници трябва да поискат тези анализи преди да приемат План сметката за такса „Битови отпадъци“, коментира още Александър Константинов.

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив извърши извънредна проверка заради пожар на отпадъци между селата Триводици и Ново село. Сигналът е подаден снощи от кметовете на Триводици и пазарджишкото село Хаджиево, тъй като е имало много оплаквания от хора, че се усеща остра и задушлива миризма. Заради южния вятър към населените места въздухът е бил задимен. Експертите установиха, че горят нерегламентирано струпани отпадъци в местността „Баира“ на територията на бивша кариера. РИОСВ - Пловдив е взела проби и в момента изяснява кой е собственикът на терена и ще предприеме административнонаказателни действия срещу него. Пожарът все още тлее и действията на пожарната продължават. РИОСВ - Пловдив ще продължи да упражнява контрол на място и да информира гражданите в случай на опасност.

На 10 март ще избират отново кмет на Забърдо. До частичните избори се стигна, след като избраната преди месеци Росица Черпокова - Илиева подаде оставка. Жителите на чепеларското село ще отидат до урните отново след месец, за да упражнят правото си на вот. Сигурен кандидат за поста ще бъде Валентин Черпоков, дългогодишен кмет на селото и баща на отказалата се от поста през януари т. г.

Окръжният съд в Пазарджик върна в досъдебна фаза делото срещу ислямския проповедник Ахмед Муса и 13 негови сподвижници, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и насаждане на религиозна омраза. Днес бе проведено първо разпоредително заседание от процеса, който започва отначало след връщането му от Върховния касационен съд за ново разглеждане. Окръжните магистрати уважиха направеното от подсъдимите и техните защитници искане за доразследване и коригиране на обвинителния акт, който според тях страда от липса на мотиви и доказателства по много от повдигнатите обвинения. Решението не е окончателно и ще се обжалва от прокуратурата пред Апелативния съд в Пловдив.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров