С шампоан, ухаещ на тропически цветя, паметникът на Съединението беше измит в навечерието на 6 септември - Празникът на Пловдив. Служител на „Чистота“ насочваше струята, а негов колега от „Градини и паркове“ помагаше при управлението на автовишката. „Използвахме 1 литър концентрат, разтворен в кубик и половина вода. Ефектът от съчетанието с дъжда е дори още по-добър – скулптурата на площад „Съединение“ блести от чистота. Всички екипи на предприятието ще работят и в празничния ден“, коментира директорът на  „Чистота“ Димитър Георгиев.

Междувременно през изминалия уикенд „Чистота“-Пловдив продължи извънредните акции за ликвидиране на новообразували се незаконни сметища в Столипиново и Шекер махала, съобщи още директорът на общинското предприятие. Събрани са общо 128 тона отпадъци. 94 тона от  тях са в „Столипиново“, където са премахнати сметища на ул. „Крайна“, „Крайречна“ и „Елба“, както и на обръщалото на бул. „Марица“ №26. За пореден път камари отпадъци са разчистени и в пространството на ул. „Напредък“ срещу КАТ, като оттам са извозени 34 тона. По думите на Георгиев екипът на „Чистота“ полага максимални усилия, за да се предотврати опасността от възникване на зарази или пожари.

===================================

Първо официално посещение на посланика на САЩ Кенет Мертен в Пловдив. Дипломатът се срещна с кмета Здравко Димитров и Пловдивския митрополит Николай. Градоначалникът му подари колаж от снимки, на които са те двамата в различни публични участия. Здравко Димитров сподели на Мертен, че градът отбелязва 5 години от вписването на обекта „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“ в индикативната листа на ЮНЕСКО. Именно в Голямата базилика ще се проведе и 11-ата международна среща на експерти от центровете на ЮНЕСКО, на която общината е домакин. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай също прие Негово Превъзходителство посланика на Съединените американски щати в България г-н Кенет Мертен. Митрополит Николай благопожела на посланика успешна мисия по време на мандата му и поднесе за молитвен спомен и благословение художествен фотоалбум за България и икона на Света Богородица.

========================================

Коалиция „Съединени за Пловдив“ внесе днес документи за регистрация в ЦИК, за да участва в местните избори на 29 октомври. Коалицията се състои от пловдивските партии „Кауза България“ и „Новите лидери“. Към тях, на местно ниво, се очаква да се присъединят ВМРО, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, както и други силни формации, за да се явят обединени на вота във втория по големина български град. До седмица ще станат ясни и кандидатите за кмет, кметове на райони и общински съветници. Документите бяха внесени от председателя на „Кауза България“ Георги Титюков и общинските съветници от партията Румяна Толова и Едуард Сарафян.

==========================================

Конфискуваха колата на пиян шофьор. Той ще лежи и ефективно зад решетките. Наказанието на нарушителя е наложено от Районен съд-Пловдив като му е отнета и книжката за година и половина. В Пазарджишко петима също останаха без коли заради алкохол и дрога. Трима от тях са причинили катастрофи.

Полицията залови през уикенда още кандидати за отнемане на колите им. Двама от тях се опитали да избегнат полицейска проверка, а един е блъснал работници на комунална фирма до боклукчийски камион в Пловдив.

54-годишен мъж също е задържан за шофиране след употреба на сериозно количество алкохол, информират от полицията в Смолян. Шофьорът е спрян за проверка в с. Триград, докато бил зад волана на  лекия си автомобил "Фолксваген голф". Униформените го тествали с дрегер, който отчел 3.23 промила в издишания въздух. Дадена е и кръвна проба. Водачът е задържан за 24 часа.

===========================================

Криминалисти разследват насилствено причинена смърт на куче. В края на август в Районното управление в Пещера е получен сигнал за мъртво куче в близкото село Радилово. Собственик на домашния любимец е 76-годишна жителка на същото село. Полицаите предприели разследване, при което установили, че смъртта на животното е причинена чрез отравяне. Не след дълго те разбрали, че автор на посегателството е 60-годишна съседка на стопанката на животното. Работата по случая продължава, води се досъдебно производство.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров