Освен,че не разполага с медицинска помощ по въздуха, страната ни не поддържа с екипировка и консумативи и специфичните доброволчески формирования, каквото например е Пещерното спасяване. Пещерните спасители са обучени и притежават умения и възможности, които са незаменими при спасителни акции след земетресение.

Отряд от 12 спасители плюс 8 доброволци, работиха почти седмица в град Антакия, област Хатай в Турция и бяха единствените доброволци сред многото професионални спасители от цял свят.  В условията на неспирни затихващи трусове, българите са влизали на най-опасните места и са успели да спасят една жена. Росен Терзиев от Габрово, един от тях, пледира за внимание на държавата към тях и информира, че имат нужда от нова екипировка. 

Росен Терзиев е единственият спасител от Габрово, участвал в акциите след земетресението в Турция. Той получи Почетна грамота от президента Румен Радев, а преди това бе награден и от областния управител. Пещернякът и пещерен спасител е работил от 8 часа сутринта до 3 през нощта в продължение на 6 дни.  Наранил е крака си, докато издирва оцелели в сграда, подпряна от багери, за да не се срути. Освен спомените за очите на хората, в очакване изпод руините да бъдат извадени техните близки, той ще запази от Антакия и приятелства за цял живот.