Ситуацията в Община Берковица се нормализира. Вчера, 1 юни, там беше обявено частично бедствено положение, след като заради проливни дъждове река Раковска излезе от коритото си. Най-засегнат е районът около улица „Крайречна” в кв. „Раковица“ в Берковица. Там има наводнени къщи и е нарушена пътната настилка.  Щети има и в с. Бързия, където също са нанесени щети по уличната мрежа.

Властите обещаха да окажат помощ на пострадалите.

Община Берковица обяви в района частично бедствено положение заради обилния дъжд

Вчера следобед в района на Берковица и близкото село Бързия за около 20 минути паднаха 20 литра на квадратен метър дъжд. Заради обилните валежи  река Раковска излезе от коритото си, а водата повлече след себе си  настилки от улиците, клони от дървета, камъни, наводни къщи и мазета.

На място в най-засегнатия квартал „Раковица” дойде заместник-министърът на вътрешните работи Николай Николов. По думите му радостносто е, че няма загинали и пострадали хора. Николов уточни, че предстои много работа за преодоляване на аварийната ситуация и описване на щетите. Работа има и по изготвяне на проекти и кандидатстване пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.

Министерството на труда ще съдейства на пострадали от наводнението в Берковица

Николай Николов допълни, че на първо време трябва да се намери временно жилище на 2-3 семейства, да се почисти коритото на реката, която минава през квартала, и да се обезопаси за прогнозираните валежи в близките няколко дни.

Помощ за пострадалите от наводнението ще дойде и от Агенцията за социално подпомагане. Служебният социален министър Лазар Лазаров обясни, че се организират обходи по имотите на хората.

Районен съд – Берковица потвърди санкция от 20 000 лева на ВИК – Берковица заради големи загуби на вода

Лазаров допълни, че размерът варира в зависимост от нанесените щети.

Oт Община Берковица съобщиха, че предприемат доброволческа инициатива за разчистване на засегнатия квартал. Желаещите доброволци могат да се включат в помощ при разчистването на пострадалите участъци, като от Общинската администрация ще бъдат осигурени чували, ръкавици, дъждобрани и при необходимост гумени ботуши.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм