На 01.06.2023 г. в 16,10 ч. в оперативния център на РДПБЗН Монтана постъпил сигнал за наводнени къщи и дворове в кв. "Раковица" на гр. Берковица поради паднал проливен дъжд.

 Към мястото е изпратен екип на РСПБЗН Берковица. Междувременно били получени още два сигнала за бедстващи хора в квартала, които не могат да излязат от къщите си, при което екипът е пренасочен към адресите. При пристигане на място е установено, че поради разположението на кв. "Раковица" в подножието на Стара планина водата от падналия проливен дъжд се събрала и тръгнала по три от улиците на квартала.

Отводнителният канал не успял да поеме цялото количество вода, прелял и наводнил къщите. От квартала е евакуирана жена от дома й. Постъпили и са два сигнала за наводнени къщи в с. Бързия, които по-късно са посетени.

На място в квартала са изпратени 15 човека личен състав от сектор „Специализирани оперативни дейности“, РСПБЗН Берковица и Монтана. В отводнителните дейности са използвани 7 помпи за отводняване. Община Берковица е обявила в района частично бедствено положение.

На 02.06.2023 г. отводнителни дейности в квартала извършват 2 екипа на РДПБЗН – от сектор „Специализирани оперативни дейности“ и РСПБЗН Берковица.