Салман Рушди загуби зрението на едното си око и едната си ръка след жестокото нападение с нож, което претърпя преди два месеца на сцената на литературния фестивал „Chautauqua Institution“ в щата Ню Йорк. Агентът му разкрива това в интервю за „El Pais“, предаде „Rai News“.

75-годишният писател - кандидат за Нобелова награда - получава смъртни заплахи от Иран през 80-те години на миналия век след фетвата (становище по теологичен или правен въпрос, базирано на ислямското право- бел.ред.) на аятолах Хомейни за книгата му „Сатанински стихове“.

Ирански медии празнуват атаката срещу Салман Рушди

На 12 август той е нападнат от неизвестно лице и едва не умира. 

Припомняме, че иранските власти отрекоха да имат общо с нападението. „Категорично отричаме каквато и да е връзка с нападението и никой няма право да обвинява Ислямска република Иран“, заяви говорителят на външното министерство Насер Канани в първата официална реакция на Техеран.

Иран категорично отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди

По-късно ултраконсервативният ежедневник „Джаван“ предположи, че атаката може да е била заговор, измислен от американците. „Може би млад мюсюлманин, който дори не е бил роден, когато Салман Рушди е написал своите сатанински строфи и е искал да му отмъсти“, се казва в статията.

Един радикализиран „самотен вълк“

Нападателят, 24-годишният Хади Матар, не се признава за виновен и твърди, че се е опитал да убие писателя, защото „нападал исляма с творбите си“, за които обаче признава, че е чел много малко.

Според първоначалните разследвания той е бил т.нар. „самотен вълк“, който се е радикализирал. Уточняваме, че определението „самотен вълк“ се използва от тайните служби. Дефиницията се отнася за „спонтанни“ атентатори и за такива, които са подготвяли план за действие. 

Нападателят на Рушди е „изненадан“ от факта, че писателят е оцелял

„Не харесвам този човек. Не мисля, че той е особено добър“, каза Хади Матар и укорява иранския писател в това, че е атакувал вярата. Пред „New York Post“ заяви, че е бил изненадан след като е научил, че авторът е оцелял.

Подробности два месеца след нападението

„Раните му са дълбоки, но той е загубил и зрението на едното си око", казва пред „El Pais“ Андрю Уайли, смятан за най-влиятелния литературен агент в света, с портфолио, включващо Борхес, Камю, Белу, Бродски, Кундера, Памук, Зонтаг и италианците Басани, Калвино.

„Имаше три сериозни рани по врата. Едната му ръка е обездвижена, защото нервите на ръката му са прекъснати. И има още около петнайсет рани по гърдите и торса“, обясни той. 

Агентът отказва да каже дали писателят все още е в болница, за да защити сигурността му: „Не мога да дам никаква информация къде се намира. Той ще живее и това е най-важното“.  

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Фетва, която е в сила повече от четиридесет години

„Мисля, че нападението - казва Уайли - вероятно е нещо, което Салман и аз сме обсъждали в миналото, а именно, че основната опасност, пред която е бил изправен в продължение на много години след фетвата, е да се появи случаен човек от нищото и да го нападне“. „Не можеш да се предпазиш от подобно нещо“, заключава агентът на Салман Рушди.

Припомняме, че Салман Рушди, роден през 1947 г. в Бомбай, Индия, става известен с „прокълнатата“ си книга „Сатанински стихове“, която дотолкова разпалва мюсюлманския свят, че през 1989 г. се призовава за убийството му с фетва. Аятолах Хомейни - върховният лидер на Иран и авторитет за всички мюсюлмани шиити - издава фетва, призоваваща за смърт не само на Рушди, но и на неговите издатели.

„Призовавам всички доблестни мюсюлмани, където и да се намират по света, да ги убият незабавно, за да не се осмелява оттук нататък никой да обижда свещените вярвания на мюсюлманите“, заявява тогава Хомейни.

Тази фетва е все още в сила. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм