Първите десет дни на юни изминаха и става ясно, че тази година първият месец на лятото няма да прилича на този от последните две години. За пример, миналия юни, в района на София, е имало само два дни с температури от 30 и над 30 градуса, докато тази година само в първата десетдневка вече имаме три дни с температури по-високи от 30 градуса, а горещото време продължава до четвъртък.

Така че от година на година времето очевидно е различно, но това е естествено и няма нищо необичайно. 

В последните дни имахме и пренос на доста прах от района на Сахара, небето беше с особено мътен цвят, а това е защото от югозапад над Балканите се пренасяха горещи въздушни маси от района на Северна Африка.

Горещото време продължава до четвъртък, отчитаме първата гореща вълна за лятото, но в петък нещата ще бъдат вече различни.

Днес, в сряда и в четвъртък, времето остава горещо, като максималните температури на места ще достигат 38 - 39 градуса. Възможно е и развитие на купесто-дъждовна облачност и на отдлени места са възможни гръмотевични бури, но това ще е по-скоро изключение, отколкото правило.

В четвъртък ще започне промяна, от северозапад ще започне да прониква по-хладен въздух от северни ширини и над северозападните и западни райони температурите ще се понижават. Ще започне образуване и на купесто-дъждовна облачност и на места ще се развиват гръмотевични бури.

Тези процеси ще се усилват и в нощта на четвъртък срещу петък. Най-вече в петък над цялата страна времето ще се влоши съществено.

Очаква се развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, развитие на силни гръмотевични бури, включително суперклетки, което е много опасно време, с проливни валежи, градушки и усливане на вятъра. 

Засега изглежда, че петъчният ден ще е буреносен, като процесите ще обхванат почти цялата страна, включително Черноморието и североизточните райони. Там е възможно и да са по-активни. 

Следете краткосрочните прогнози на НИХМ и не подценявайте предупрежденията, които вероятно ще бъдат издадени за петъчния ден. 

Припомнете си правилата за поведение при силни гръмотевични бури, имайте предвид, че на места ще паднат проливни валежи, ще се повишат нивата на речните корита, възможни са прииждания и локални наводнения.

В събота тези явления ще са на много по-малко места, но температурите ще останат по-ниски.

Още в петък те ще се понижат и вече ще са доста по-ниски - между 18 и 25 градуса. Те ще останат приятни в събота и неделя, а от понеделник, другата седмица, ще започнат да се повишават и след вторник ще са отново високи - до 37 - 39 градуса.

Към края на следващата седмица вероятно ще настъпи ново захлаждане. От неделя нататък, вероятността за валежи е досат по-малка.

В Европа времето е доста различно. Докато над Алпите падна нов, юнски сняг, а температурите в големи райони от Северна и Централна Европа са около 20 градуса през деня, на югоизток и на Балканите горещата вълна обхваща Гърция, България, източните части на Румъния, Молдова, Украйна, както и Източна Турция.

Няма активни урагани в Атлантика, независимо, че сме в сезона на ураганите, след първи юни, но това ще се промени.

Глобалната приземна температура остава стабилна и непроменена - 14,51 градуса, според специализирания сайт temperature.global. Това е с 0,51 градуса по-висока температура от приетата за норма през последния 30-годишен период, който е между 1990 и 2020 година.