Антикорупционната комисия публикува поредната порция имуществени декларации на заемалите висши постове до излизането им от властта през юли 2022. На сайта на комисията са публикувани годишните декларации на задължените по закон лица, които отразяват какво е придобито през 2021 г. За много от политиците и заемащите ръководни постове това не са първи декларации за тази година, пише в-к "Сега". През февруари КПКОНПИ публикува и встъпителните им декларации, в които е записано всичко притежавано от тях до онзи момента. 

Борисов е осъден за клевета срещу шеф на кабинета на Рашков

Депутатът от ДПС Делян Пеевски e декларирал, че през 2021 г. е имал сключени договори за наем на чуждо имущество за почти 2 милиона лева. Графата с право на собственост е оставена празна. Пеевски е наемал два апартамента, единият от които е 272 кв. м, заедно със 7 къщи с двор в София, както и един офис в Пазарджик и един с гаражни клетки в столицата. "Сега" припомня, че в края на миналата година Пеевски продаде за над 15 млн. лева множество имоти - апартаменти, офиси и парцели. Купувачът беше фирма "Стройко 2011", която е собственост ММА треньора Севастиян Костов.

Атанасова: Имам информация, че Рашков е проверяван от КПКОНПИ

Санкционираният по американския закон "Магнитски" депутат отново е декларирал солидни спестявания. Той разполага в банката с 3 157 306 лв., 18 753 евро и 105 921 долара. Отделно е декларирал вземания 20 245 234 лв. с правно основание - дивидент. В инвестиционни и пенсионни фондове Пеевски има още 15 523 лв. и 36 144 евро.

Трифонов към Рашков: Докажете, че съм мафиот

За 2021 г. председателят на парламентарната група на ''Продължаваме промяната'' Андрей Гюров е декларирал апартамент в Благоевград на стойност 95347 лв. Също така е декларирал и банкови влогове в лева и евро. Единият е на стойност 60000 лв., вторият е 15000 евро, а третият - 3500 евро. Съпругата му също има влог на стойност 4000 лв. Посочено е, че произходът на средствата е от заплата.

Председателят на ПГ на ПП има и инвестиционен заем за 85000 евро. Правното основание за вземането е договор за сътрудничество и съвместна дейност. 

Петков: Слави се оттегля, когато им спрем пари

Гюров има и 2% дял в компанията "Йонтех инженеринг" ООД със седалище София. Стойността на дяловото участие е 117000, правното основание за придобиването е покупко-продажба, а произходът на средствата е от заплата. 

Декларацията на бившия председател на бюджетна комисия в НС Любомир Каримански е скромна. Той декларира от основен трудов доход 26 559 лв. за 2021 г. и 10 208 лв. за сътрудници и други разходи в качеството му на депутат. Леко са нараснали в края на годината банковите влогове на фона на декларираното във встъпителната декларация.

Петков: В правителството имаше троянски кон - Слави Трифонов

Слави Трифонов упорито отказва да декларира имуществото си. Както миналата година, така и сега не е подал декларация, макар че следваше да го направи и като депутат, и като лидер на партията със субсидия. Новото е, че чрез втората си битност този път фигурира в списъка на КПКОНПИ за лицата, неподали в срок декларация. Друго такова име от ИТН е Ивайло Вълчев. Законът казва, че при неподаване в срок на декларация, освен ако това не се дължи на причини, за които лицето не отговаря, трябва да започне проверка на КПКОНПИ за доходите. Досега КПКОНПИ не отговаря дали срещу Трифонов тече или е имало такава проверка, както и какъв е резултатът от нея. Последно "Сега" зададе въпроси на комисията по темата на 25 юли. Засега дежурният им отговор е, че срещу всеки неподал се прилагат законовите процедури. 

Христо Иванов: Със здрав разум трябва да се справим с двете предизвикателства - корупцията и войната

Заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов е посочил общо 19 банкови влога/депозити в лева, евро, долари, швейцарски франкове и паунди, разпределени в четири банки. Като произход на средствата той е посочил авторски права. Най-сериозната сума е 100588 лв. Йорданов има и лизингов фолксваген артеон на стойност 14980 лв., както и  задължения по лимитирани кредитни карти за общо 10 000 лв.

Лидерът на ''Възраждане'' Костадин Костадинов е с частично погасен ипотечен кредит в размер на 18 000 лв.

Очаквайте още подробности

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм