Огромни количества сахарски прах се пренесоха от Африка над Източна Европа и България в последните 3 дни. Но това е нормална синоптична ситуация за пролетта и се случва по няколко пъти в годината. Този път обаче бе по-интензивна и продължи доста дълго, но днес приключва и започва захлаждане.

От северозапад ще нахлуе по-хладен въздух, температурите ще се понижат с десетина градуса, на места са възможни слаби превалявания. Вятърът ще се усили, особено в Дунавската равнина. Но това влошаване на времето ще е за кратко.

От сряда стабилизацията на атмосферата ще продължи, заради по-високо атмосферно налягане над Средиземноморието и това предполага предимно слънчево и сухо време в следващите дни.

Активните атмосферни процеси ще са далеч от нашата страна и в период от поне една седмица, до началото на следващата, съществена промяна не се очаква. Тоест, сериозни валежи не предстоят.

След захлаждането днес, постепенно в следващите дни, температурите отново ще започнат бавно да се повишават, като в събота и неделя отново ще видим температури над 25  - 26 градуса в равнините на страната. 

В четвъртък и петък на места в планинските райони е възможно на отделни места да превали и прегърми, показват част от синоптичните модели. 

Април е типично пролетен месец, когато вече започват и процеси, при подходящи условия,  на образуване на купесто-дъждовна облачност в следобедните часове и са възможни локални валежи.

През следващата седмица, след 7 април, атмосферата ще е по-динамична и вероятността за пролетни валежи ще се повиши, поне така изглежда според прогнозите в момента. А около 15 - 17 април е възможно да видим и формирането на средиземноморски циклони, които да ни донесат и по-съществени валежи над страната. 

За момента изглежда, че първата десетдневка на април ще е доста суха, без съществени валежи.

Миналата година пролетта бе доста хладна, чак до юни, но за момента изглежда, че тази пролет ще е по-различна - март започна с много топло време, сега и началото на април изглежда да е по-топло от обичайното.

Най-топлият март от 1900 година до днес е бил през 2001 година с 10 градуса средноденонощна температура в района на София. Този март бе отчетена средноденонощна температура от 8,3 градуса. Подобни по-високи средноденонощни температури е имало и преди, особено чести са били те през 20-те и 30-те години на миналия век, както и през 1947 година. 

Така че този топъл март не е голямо изключение, а да не забравяме, че само преди две години, март бе изключително студен - със средноденонощна температура от 2,3 градуса.

Средната приземна глобална температура остава непроменена в последната седмица - специализираният сайт за нейното измерване temperature.global покзва стойност от 14,52 градуса или с 0,52 градуса по-висока от приетата за средна приземна глобална температура от 14 градуса.