„Едно име имаме” звучи на протестите пред парламента на РС Македония преди пристигането в сградата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде БГНЕС. 

Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие

„Смърт на фашизма на ЕС”, „Свобода за Македония”, „Македонците се борят за своята справедливост“, „Искаме свобода, не искаме протекторат“, „Предложение, скроено с шампанско на масата, само предател може да гласува“ - това са само част от лозунгите, които издигнаха протестиращите за пореден ден пред парламента.

Мицкоски: Никога не съм подкрепял включването на българите в Конституцията

„Да излезем масово и да кажем „Не!” на предложението, с което се приемат всички условия на България. Властта трябва да се вслуша в гласа на народа, който е против такъв ултиматум, с който се българизират македонската идентичност, език и история”, призоваха организаторите.

Седми протест в Скопие срещу френското предложение и „българизацията“

Срещу сградата на парламента са разположени палатки, звучи песента „Едно име имаме” и се чуват викове „предатели”.

Днес в македонския парламент ще се обсъжда предложението на Франция относно преодоляването на ветото срещу започването на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

Заседанието е насрочено за 13.00 ч. (14:00 ч. българско време – бел. ред.). Очаква се преди това обръщение към депутатите да направи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в РС Македония и вече се срещна с президента Стево Пендаровски, с премиера Димитър Ковачевски и с външния министър Буяр Османи.

Мицкоски: Няма да променяме Конституцията за 750 семейства, които говорят български

Недоволните от приемането на френското предложение заявиха, че ЕС няма суверенното право да поставя ултиматуми и страната да приеме нещо, което би означавало промяна на идентичността. „Никога северна, само Македония”, скандират протестиращите и за пореден ден развяват знамена със Звездата от Вергина, която е забранена по силата на Преспанския договор с Гърция. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм