Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие.

Това посещение идва в точния момент, точно преди самия край на широкия процес на консултации относно последното предложение на френското председателство към Съвета на ЕС за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. С днешното заседание на парламента приключват започнатите консултации с всички заинтересовани държавни и обществени страни, за да вземем правилното решение, което засяга нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца“, написа във Фейсбук профила си министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Френското предложение влиза в македонския парламент

На председателя на Европейската комисия предстоят срещи с премиера Димитър Ковачевски и с президента на държавата Стево Пендаровски.

Фон дер Лайен е поредният от редица европейски лидери и правителствени представители, които посетиха Скопие през последните дни, давайки стимул на властите в Република Северна Македония да приемат предложението, което ще отвори възможност за преговори на страната за членство в ЕС.

Мицкоски: Никога не съм подкрепял включването на българите в Конституцията

На приемането на предложението се противопоставя опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, които организират протести под надслов „Ултиматум - Не, благодаря“. Пред парламента на страната вече е разположен палатковият лагер на „Левица“, който беше пред сградата на правителството, опозицията призова гражданите да протестират днес по време на заседанието на парламента. В центъра на града има засилено полицейско присъствие.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм