Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович каза по повод решение на хърватските власти да забранят посещение на президента Александър Вучич в Хърватия, че министерството на външните работи на Сърбия е изпратило нота до хърватското посолство в Белград, която шарже д'аферът е отказал да приеме, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Министърът оцени, че това е плашещо решение на хърватското правителство и че правителството на Сърбия ще предприеме контрамерки. Селакович каза, че това, което се посочва в нотата на министерството на външните работи на Хърватия, с която на президента на Сърбия се забранява частно посещение в Ясеновац, е не само "скандално, но и плашещо, нечувано и невероятно, че се случва след Втората световна война". 

Вулин: Сърбия няма да бъде превъзпитана от харвардските нацисти и последователи на Бандера

Сръбският президент Александър Вучич възнамеряваше да направи частно посещение в Ясеновац и да почете паметта на сърби, загинали в лагера по време на Втората световна война. На практика всички роднини на президента по бащина линия са загинали в резултат на етнически чистки от страна на хърватските националисти по време на войната, в това число в лагера Ясеновац.

Системата от лагери на смъртта Ясеновац е създадена през август 1941 година. Лагерът се е намирал на 60 км от Загреб, на територията на Независимата хърватска държава. Ясеновац е бил наричан "Балканският Освиенцим". Там са загинали около 700 хиляди души - евреи, сърби, цигани.

Вулин: Тези, които бомбардираха Сърбия, нямат моралното право да искат от Белград да ги следва

Министър Селакович прочете нотата, която министерството на външните работи на Сърбия се опита да предаде на посолството на Хърватия в Белград. В нея се казва, че "министерството на външните работи на Република Сърбия е шокирано от незаконното, антиевропейско и антицивилизационно решение на министерството на външните и европейските работи на Република Хърватия", което въз основа на произволно изразената воля на хърватските власти и в грубо нарушаване на принципа на свобода на движение, забранява пристигането на президента на Сърбия в Ясеновац, мястото, където са убити стотици невинни хора, жертви от сръбска, еврейска, ромска и други националности". 

Селакович заяви, че намерението на президента Вучич е било само да положи цветя и да запали свещ. Министерството на външните работи на Сърбия информира, че президентът Вучич има интерес да направи официално посещение в Ясеновац по всяко време до 17 септември 2022 г.

Киев: Украйна ще отмъсти на Вучич и ще попречи на влизането на Сърбия в ЕС

Преди това министър Селакович каза, че посолството на Република Сърбия в Хърватия е получило нота от министерството на външните работи на Хърватия преди два дни.

"При планирането на всички посещения на чуждестранни официални лица, времето, естеството и програмата на посещенията трябва да бъдат предмет на официална комуникация и съгласуване между двете страни. Като се има предвид, че хърватската страна не е информирана за намеренията за евентуални посещения в Република Хърватия, това е неприемливо“, прочете Селакович част от нотата на хърватското министерство.

Министерството на външните работи на Хърватия посочва, че посещението на висш представител на чужда държава в мемориалната зона на Ясеновац не може да бъде от частен характер.

Вучич: При необходимост Сърбия ще поеме петролната си компания от „Газпром“

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич оцени, че решението на хърватското правителство да забрани на сръбския президент Александър Вучич частно посещение в Ясеновац е първокласен скандал. Бърнабич каза, че да се забрани на Вучич да посети Ясеновац е същото като "да се забрани на президента на Израел да посети Аушвиц". 

Същевременно министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви, че ще бъде въведен специален режим за хърватските дипломати заради забраната, наложена на президента Александър Вучич да посети концлагера Ясеновац в Хърватия.

На президента Александър Вучич бе забранено да посети Ясеновац, на внука на жертва от Ясеновац не е разрешено да се поклони пред паметта на стотици хиляди убити сърби, евреи и цигани. От днес всички служители на хърватското правителство, всички, които имат служебни или дипломатически паспорти, ще трябва специално да обявяват и обосновават своя визита или преминаване през Сърбия и ще попадат под специален режим на контрол, заяви Вулин.

Усташите днес, членове на Европейския съюз, не обичат да им припомнят колко деца са изклали, каза Вулин, цитиран от вестник "Вечерне новости".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм