„От класика до класика" е новият концерт на Симфониета Враца, който ще се състои в последния ден на м. март в Градската концертна зала.

Солист: Антон Никулеску (виолончело) от Румъния, а диригент: Коичиро Канно - Япония.

В програмата: 
Л. Бокерини – Симфония в ре минор оп. 12, № 4 „La casa dell diavolo“ (премиера за гр. Враца); Л. Бокерини – Концерт № 9 в си бемол мажор за виолончело и оркестър, G. 482;

Л. Бетовен – Симфония № 7 в ла мажор, оп. 92

Двамата музиканти  като творчески тандем за втори път гостуват на музикална сцена във Враца, но първенството държи румънския виолончелист, който още преди 12 години има изяви на врачанска сцена. Познава добре предишния шеф на оркестъра Димитър Панов, а сега казва, че това, което е направил с оркестъра новият директор маестро Хр.Павлов е изумително.

За творческата съдба на гостите на Симфониета ще чуете в прикачените звукови файлове:

Антон Никулеску разказва, че е гостувал във Враца преди години. От периода, когато директор беше Димитър Панов, близо 12 г. Познавам оркестъра от повече от 10 г.Гостувал съм с най-различни програми – Чайковски, и мн. Други.Последен път съм гостувал преди 5 години. Познавам вече и новия директор Христо Павлов.Той направи нещо невиждано от този оркестър, млади, талантливи и професионалисти. Това веднага си личи. Не успях да го позная този оркестър. Това, което ще свирим са Бетовен и Бокерини.Хората са брависими, залата е променена.

 За Враца е голямо постижение да има този оркестър – малко по-малко хората ще привикнат, че имат такъв оркестър в града. След няколко години ще има голямо  развитие този оркестър.

От малък живея в семейство, в което се свири професионално, на музиканти.Опорните точки в моето развитие са :

Първо виолончело в оркестъра на Скала ди  Милано с диригент Рикардо Мути.  -Румъния, ген. Директор на филхармонията в Брашов. Свирил съм в много страни – 35-36  страни в света – Канада, Америка , Азия.

Къде сте имали най-голям успех?

 – Навсякъде! Правил съм и мастер класове. Но Враца е един град близък на сърцето – като хора сте прекрасни, пожелавам ви успехи, голяма известност .

Диригентът Коичиро Канно:

От Япония съм, но живея в Европа, в Румъния. Във Враца съм за втори път. Гостувахме с академична програма със същия ми румънския ми колега, с когото съм днес отново при вас.

Преди 6 години са свирили заедно с него, а той е бил  диригент.

За природата и Враца, както и за  хората  има само топли думи – казва, че са страхотни.  Харесва му как се развива оркестъра.

Разликата между Японската и Европейската симфонична музика?

Труден въпрос е това.Но няма кой знае каква разлика. Последните 100 години начинът, по който се свири е почти еднакъв. Японците по природа са по- кротки и тихи, в Европа са по-жизнени. Проявяват повече страст при музицирането.

Бил съм на работа като диригент и пианист в

Румъния, България, Украйна, Франция – харесват ми музикантите там. Понякога свиря и в Германия, и Австрия. Но тук се чувствам по-удобно. Харесва ми темперамента на Балканите.

Кое е предизвикателството в предстоящия концерт?

Тази програма ми предложиха и аз казах – Добре , ще го направим. Хареса му идеята да свирят Бокерини и 7 симфония на Бетовен.

Говорих с маестро Никулеску и вече сме тук.Свирили сме заедно и друг път заедно Бокерини.

. Това, което е интересно, е Къщата на дявола. Винаги изниква въпросът: Къде е дявола и как звучи тази част от музикалното произведение. Ще пробваме да го представим.

Какво ви предстои след гостуването ви във Враца?

Виолончелистът Антон Никулеску заминава за Виена за концерт-рецитал, след това на фестивал в Румъния с известни музиканти – Фестивалът е за камерна музика.Там ще участват и цигуларят, който вие познавате – Ал.Томеску , Бруно Канино – легендата на пианото. С него ще направим и запис на всички Сонати на Бетовен.

Предстои ми и концерт в северна Италия. Там ще свирим две вечери, защото програмите са по-дълги.

Ще свирим освен това произведения на шуберт Шуберт,  а също така и сонатата „Арпеджоне“ с Бр. Канино.С него сме свирили един труден концерт на Меделсон.

Как избрахте виолончелото ?

Татко ми беше първи виолончелист на Радио Букурещ. Гостували са у дома най-известните виолнчилисти в света. Свиря  и на пиано, но виолончелото е моят предпочитан инструмент .

Кои думи на български знаете? – питам румънския музикант.

Една тайна ще ви издам. Първата ми съпруга беше българка, певица, за жалост почина. Познавам думата обичам те. / смях  - най-важната дума/.

Най-близките плановете на диригента Канно   са свързани с отново  концерти в Румъния. Той споделя, че ще  има няколко концерта с филхармонията в Брашов. После го очакват в Япония.Предстои му камерен концерт за пиано от Шуман. Заминава след него за Северна  Япония, където ще представи творби на известния  композитор Акира Фубе – автор на филмовата музика/ „Годзила“/.

Хората си почиват с музика. Как си почивате вие музикантите?

Диригентът Коичиро Канно слуша хубава музика.  Предпочита джаз, като студент е свирил джаз, но  се оказва, че няма талант за това.Това е начинът му за релаксиране.

Виолончелистът Антон Никулеску – слуша музика – джаз, рок, класическа. Но не силно, по-спокойно.

Популярната музика също му харесва, интересен му е най-вече българския фолклор.

Уникални са ритмите и смята, че са едни от най-хубавите, които е чувал.