Японският петролен гигант „Eneos Holdings“ потвърди днес, че внезапната оставка на неговия председател и главен изпълнителен директор през август е свързана с участието му в дело за сексуално насилие, разкрито от местен таблоид.

28-годишен мъж е обвинен за инцидент с ковчега на кралицата (видео)

В изявление „Eneos“ заяви, че намира поведението на бившия ръководител Цутому Сугимори за "изключително достойно за съжаление" и противоречащо на ценностите по отношение на правата на човека, които компанията е превърнала в "абсолютни приоритети".

Масов протест в Прищина, иска се справедливост за 11-годишно изнасилено момиче

Eneos, която на 12 август обяви оставката на Сугимори по "лични причини", не предостави подробности по случая, но в изявлението си се позова на съобщения в медиите.

Според таблоида „Shukan Shincho“, през юли Сугимори е нападнал хостеса в бар в префектура Окинава, включително като я е целунал насила. Твърди се също, че жената е била ранена при опитите си да го отблъсне.

30 август е Международен ден на безследно изчезналите в резултат на насилия

В своето изявление „Eneos“ твърди, че е избягвала да говори публично за инцидента, за да защити личния живот на жертвата.

Движението #MeToo, в което през последните години се включиха много жертви на сексуално насилие по целия свят, оказа по-малко влияние в Япония, отколкото в други страни, въпреки че допринесе за промяната на някои възприятия.

Учителка в САЩ арестувана за секс с ученик и тормоз над ученичка

Наскоро например бивш член на японската армия обяви публично своята битка за признаване на сексуално насилие, което според нея е претърпяла от колеги мъже. Това разкритие накара Министерството на отбраната да възобнови разследването на този случай, както и на няколко други, разкрити след него. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм