В последните няколко години има нарастващ интерес към консумацията на пици от страна на българите. Изискванията на клиентите вече са много високи. Това сподели в студиото на Дарик един от най-добрите пицари в страната и вицепрезидент на „Българска асоциация на пицарите”  шеф Анатоли Колев.

„За мен като консултант на заведения в цяла България предизвикателството  е много голямо и е изключително важно да представяме качествен продукт на клиентите” – каза шеф Колев. По думите му за приготвянето на  вкусна класическа италианска пица най-важното условие е да се вложи страст и любов при приготвянето й. Изключително важно е също да се използват качествени суровини – брашно от хлебна пшеница и пресни продукти, подчерта известният пицар.

Правилната технология за конкретния стил пица също е много важна. За неаполитанската пица например е характерен по-висок борд, за класическата пица технологията е различна – там тестото трябва да е не повече от 220 – 230 гр., а времето за печене е 120 сек., разказа кулинарният спец.  

Според  Анатоли Колев най-популярна и най-харесвана в България е пицата с тънък блат и въздушен борд, който не е много висок – между 2 и 3 см. и с хрупкава коричка. Важно условие за добрата пица е и количеството топинг върху нея. „Ако претрупате една пица с много неща отгоре, обърквате консуматора. Това е лош навик при голяма част от ресторантьорите да наблягат на количеството, а не на качеството” – подчерта Колев, който често журира и оценява пицари в международни състезания.

Лоша практика при голяма част от ресторантьорите е да използват високопротеинови брашна и да ги предлагат за консумация в деня, в който ги замесват. „Така не можем да разградим голяма част от веществата в брашното и затова ни става тежко след консумация” – разкри още шеф Колев. Той бе категоричен, че след хапване на пица, приготвена с качествени продукти и с брашно, зряло достатъчно време,не трябва да се усеща тежест, а лекота и наслада.  

Пица „Маргарита” е най-известната италианска пица, сподели още известният пицар. В България на много места се приготвя автентична пица „Маргарита”. При нея е много важна подредбата. Единствено при пиците „Маргарита” и „Маринара” босилекът се пече. При „Маргарита” идеята е да се презентира италианският флаг със зелен, бял и червен цвят, като се използва  босилек, моцарела и доматен сос, разказа Колев.

Той информира и за предстоящи две много важни състезания – четвъртото издание на Интернационално състезание по правене на пица, което ще се проведе на 6,7 и 8 ноември в „Интер Експо център” – София, в което се очаква да се включат участници от 12 държави, между които и пицари от Добрич.  За първи път в България на 8 ноември ще се проведе и селекция за Световното първенство по правене на пица.  В нея могат да участват български и чуждестранни пицари, които работят на трудов договор в България, а призьорите ще се класират за финала на Световното състезание, който ще се проведе през април 2020 г. в италианския град Парма.

От „Българската асоциация на пицарите”  планират да разкрият до дни и нов тренировъчен център в Бургас, в който ще се обучават професионалисти за нуждите на ресторанти и хотели, сред които пицари, готвачи на паста, специалисти в областта на молекулярната кухня и други.

„Кулинарията  вече е на друго ниво, храната е много важно нещо, от което човек е пряко зависим. Вкусната храна може да бъде и здравословна” – подчерта шеф Анатоли Колев. Той даде за пример в това отношение пиците с натурален, жив квас. При тях е задължителна дългата ферментация на тестото до 48 часа и качествените суровини – брашно от хлебна пшеница, доматен сос от чист домат, моцарела от краве мляко и качествен зехтин. „Пробвалите такива пици сечувстват изключително леко след консумация” – категоричен бе кулинарният спец.

Още - в разговора на Таня Топалова с шеф Анатоли Колев в звуковия файл: