Старата железопътна гара в Добрич да бъде обновена и превърната в детски културен център. Това са си поставили за цел от сдружение „Добруджанци”, обяви в ефира на Дарик арх. Делян Жечев, един от основателите на сдружението.Сградата, която е паметник на културата, е в разпад. „Добруджанци” са разработили идеен проект за цялостното й обновяване във вида, в който гарата е била при построяването й в началото на миналия век.Има много стъпки до реализирането на проекта. Трябва да се направи конструктивна експертиза, за да се установи състоянието на сградата. За да се започне, се чака разрешение от Областна управа, тъй като имотът е държавна собственост, обясни арх. Жечев.„Железопътната гара в е построена по времето на княз Фердинанд I през 1910 година. Създадена е в период на разширяване на железопътната мрежа в България. Две години по-късно по същия архитектурен проект са построени и гарите в Габрово и Враца, които притежават еднакви декоративни елементи и детайли, часовници с резбовани конзоли на фасадата. Освен като архитектурен обект, сградата е свързана с важни за историята на Добруджа събития в периода между 1916 – 1940 година. Състоянието ѝ от повече от три десетилетия е много тежко. Запустяла, с избити прозорци и врати, тя на практика е неизползваема. Ремонтът е наложителен, за да вдъхнем отново живот на сградата, която ще служи на хората, за да помнят уроците на историята и да бъде в помощ на развитието, възпитанието и обучението на младото поколение.

Предложението ни е част от сградата на гарата да стане музей, а другата да бъде превърната в детски център.”

Времето за обследване на проблемите на центъра на Добрич е било много малко. Конкурсът за нов център е бил организиран набързо, като предизборен акцент на сегашния кмет, е мнението на арх. Делян Жечев.

„Този център  е мислен дълги години от много известни български архитекти. Не може за 2-3 месеца да седнат няколко души и да измислят някакво задание”, коментира роденият в Добрич специалист. Според него гласуваните от Общинския съвет средства за проекта са абсолютно недостатъчни и се бърза с усвояването им.  

„Във Варна каквото и да се опитваш да правиш, винаги удряш на камък. Градът е доста специфичен и отдавна се отказах да правя каквото и да е в него”, заяви арх. Жечев по отношение на обществената си дейност в морската столица, където живее от 1987 г.

Сдружение „Добруджанци” ще участва на предстоящите тази есен местни избори. Има няколко стратегически проблема за решаване. Сред тях са пътят Добрич-Варна и делението на Добрич на селска и градска община. Курортът „Албена” трябва да се върне към община Добрич, посочи архитектът с амбиции за участие в местната власт в родния си град.