Саудитска Арабия обяви днес, че премахва ограниченията за "всички превозвачи", които използват въздушното ѝ пространство, което е очевиден жест на откритост към Израел преди пристигането на президента на САЩ Джо Байдън, предаде БГНЕС.

САЩ и Израел договориха разширяване на сътрудничеството в областта на сигурността

Органът за гражданска авиация "обявява решението за отваряне на въздушното пространство на Кралството за всички въздушни превозвачи, които отговарят на изискванията на органа за прелитане", се казва в изявление в Twitter.

През последните седмици Съединените щати намекнаха, че повече арабски държави биха могли да предприемат стъпки за подобряване на връзките с Израел.

Всички погледи са насочени към Саудитска Арабия, където Байдън ще пристигне днес следобед въпреки предишния си обет да третира кралството като "парий" заради убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през 2018 г.

Байдън, който започна регионалната си обиколка от Израел в сряда, ще пътува директно от еврейската държава до Саудитска Арабия - ставайки първият президент на САЩ, който лети оттам до арабска страна.

През 2017 г. неговият предшественик Доналд Тръмп направи обратното пътуване.

Рияд многократно е заявявал, че ще се придържа към десетилетната позиция на Арабската лига да не установява официални връзки с Израел, докато не бъде разрешен конфликтът с палестинците.

Но кралството не прояви никаква съпротива, когато неговият регионален съюзник, Обединените арабски емирства, установи дипломатически връзки с Израел през 2020 г., последван от Бахрейн и Мароко по силата на споразуменията от Абрахам с посредничеството на САЩ.

Съобщението от петък на практика премахва ограниченията за прелитане на самолети, пътуващи до и от Израел.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм