САЩ налагат визови ограничения и ще преразгледат сътрудничеството си с Грузия. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че Вашингтон предприема този ход спрямо Тбилиси, след като страната прокара закон за „чуждестранното влияние“ в руски стил, който предизвика масови протести, предава Франс24.

Според информацията от Белия дом, визовите ограничения ще засегнат личности, които са отговорни или съучастват в антидемократични действия в Грузия, както и че Вашингтон ще преразгледа двустранното сътрудничество.

Грузинският законопроект изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като организации, „преследващи интересите на чужда сила“.

Миналата седмица грузинските законодатели приеха закона въпреки големите протести, като според критиците този ход ще заглуши опозиционните групи и ще измести бившата съветска република от прозападния курс обратно към Русия. Управляващата партия „Грузинска мечта“ настоява, че се стреми да се присъедини към ЕС и че е действала за повишаване на прозрачността на финансирането на НПО.

В събота президентът Саломе Зурабишвили наложи вето на закона, но депутатите разполагат с необходимите гласове, за да го отменят.

Блинкен уточнява, че „всеки, който подкопава демократичните процеси или институции в Грузия - включително в периода преди, по време и след изборите в Грузия през октомври 2024 г. - може да бъде признат за неправоспособен за получаване на американска виза“ и да му бъде забранено да пътува в САЩ, включително и на членовете на близкото му семейство.

Както по време на гласуванията в пленарната зала, така и в рамките на демонстрациите по улиците се стигна до жестоки прояви на насилие.