Въпреки напрежението с Китай по отношение на Тайван, САЩ смятат да изпратят кораби и самолети, които да преминат през Тайванския проток през „следващите седмици“, според високопоставен служител на американската администрация.

Американските сили ще продължат да летят, да навигират в моретата и да действат там, където международното право позволява, в съответствие с дългосрочния им ангажимент за свобода на корабоплаването“, заяви още той, цитиран от Kronen Zeitung.

Китай: САЩ целят да създадат нова криза в Тайванския проток

Съединените щати също искат да разширят търговските си отношения с Тайван“, съобщи американският координатор за Азиатско-тихоокеанския регион Кърт Кембъл във Вашингтон.

Той не предостави никаква информация за точното време или степента на планираните движения на американски войски в проливите между Тайван и Китай.

Великобритания призова посланика на Китай да обясни агресивното поведение спрямо Тайван

Служителят на правителството на САЩ също обяви, че нов търговски план за Тайван и информация за планираните търговски преговори с Тайпе ще бъдат публикувани през следващите дни. САЩ ще „задълбочат допълнително“ отношенията си с Тайван, включително чрез укрепване на икономическото сътрудничество.

Кембъл определи реакцията на Китай като „прекалена“. Пекин продължава да демонстрира "провокативно, дестабилизиращо и безпрецедентно" поведение.

Китай обяви спиране на военните учения в Тайван

Военни кораби на САЩ и съюзниците провеждат редовни учения в проливите от години, често предизвиквайки гневни реакции от страна на Пекин. Китай смята Тайван и околните води за своя суверенна територия. Съединените щати и много други страни, от друга страна, гледат на маршрута през международни води като „отворен за всички“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм