САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу 36 мишени на хутите в Йемен във втория ден от големите операции на САЩ срещу групировки, свързани с Иран. Това стана след смъртоносна атака срещу американски военни части миналия уикенд. 

По информация от Пентагона, ударите са били насочени към прикрити складове за оръжия, ракетни системи и пускови установки, използвани от хутите за нападения върху кораби в Червено море. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че това е ясно послание към хутите, че ще има по-нататъшни последствия, ако не прекратят своите атаки срещу чуждестранни търговски и военноморски кораби. 

САЩ нанесоха първата вълна удари в Ирак и Сирия срещу повече от 85 цели, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и подкрепяните от него милиции, като според съобщенията са убити близо 40 души.

Съединени американски щати подчертават, че не искат война с Иран и не вярват, че Техеран иска конфликт. Въпреки това, републиканците в САЩ натискат за по-енергични действия срещу Иран. Йеменските хути, свързани с Иран, продължават атаките си в Червено море, обстрелвайки търговски и военни кораби. Те взеха в плен и български моряци от екипажа на похитен кораб.

Разрастването на конфликта в Йемен и Червено море вече има сериозни последици за световната търговия. Големите корабни компании избират по-дълги и скъпи маршрути около Африка, като изоставят критичния търговски път между Европа и Азия през Суецкия канал. Това води до увеличаване на притесненията за глобалната инфлация, като същевременно оказва влияние върху икономиката на Египет, страната губи важни приходи от спедитори, плаващи през Суецкия канал.

САЩ продължават с атаките срещу хутите. Иран подкрепя хутите, а стратегията на Байдън за Йемен се фокусира върху ограничени военни удари и санкции, насочени към хутите, за да се ограничи риска от по-широк близкоизточен конфликт.

"Трафикът на кораби в Суецкия канал е намалял с 50%". "Трябва да се направи нещо с хутите, това, честно казано, е само началото", каза Дейвид Шенкер, бивш помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите на Близкия изток.

"Иран ги подкрепя докрай и те няма да отстъпят или да бъдат възпрени. Така че смятам, че е задължение на администрацията е да продължи да работи за намаляване на способността им да прекъсват глобалното корабоплаване и да изстрелват ракети, дронове и ракети срещу Израел", допълни Шенкер.

Той каза още ,че САЩ "не могат просто да преследват прокситата, а не и покровителя им (Иран)".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм