Съединените щати нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор на убийството на трима американски войници при атака с дрон в Йордания, предадоха световните агенции. Над 85 са били целите на атаките, извършени от самолети. Това са командни пунктова, разузнавателни центрове, складове с боеприпаси и логистични обекти. Използвани са над 125 боеприпаса с прецизно насочване. Американските медии съобщиха за нападенията малко след като американският президент Джо Байдън присъства на церемонията по посрещането на американска земя на тленните останки на убитите военни. 

При въздушните удари в Източна Сирия са били убити 13 бойци на проирански милиции, съобщи директорът на неправителствената организация „Сирийски център за наблюдение на правата на човека“ Рами Абдел Рахман.

Джо Байдън обяви, че е наредил вчера въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски войници. "Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим", заяви американският президент.

Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света, но ще отговаряме при атаки срещу американци, подчерта Байдън.

Беше съобщено също, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заминава на поредната си обиколка в Близкия изток. Това е петото му посещение в региона от ескалацията на конфликта между палестинското движение „Хамас“ и Израел.

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че има риск от ескалация. "Близкият изток е буре с барут, което може да се взриви“, каза той. „Ето защо призоваваме всички да избегнат ескалация“, добави Борел.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм