Представители на САЩ и Европа провеждат "деликатни" разговори с украинското правителство за възможността за мирни преговори с Русия, съобщи телевизионният канал NBC, като се позовава на два източника - настоящи и бивши високопоставени американски служители. Двете страни обсъждат "в общи линии" от какво Украйна би могла да се "откаже", за да постигне споразумение с Русия.

Разговорите започнаха на фона на загрижеността на съюзниците на Киев за ситуацията на фронта - някои американски военни я описват като патова ситуация. Ако украинските въоръжени сили не постигнат успехи до края на 2023 г. или началото на 2024 г., обсъждането на преговорите с Русия може да стане по-активно.

Администрацията на Джо Байдън се опасява, че няма да може да предостави на Украйна необходимото количество военна помощ, докато възможностите на Русия "изглеждат безкрайни". Освен това съюзниците са обезпокоени от проблемите на Украйна с набирането на нови попълнения в армията и от войната на Израел с "Хамас", заради която случващото се в Украйна получава по-малко внимание.

В същото време Белият дом вече не вижда доказателства, че Владимир Путин е готов за мирни преговори, твърдят източниците на NBC.

Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, също говори за безизходицата на фронта тази седмица. В интервю за The Economist той заяви, че "дълбок и красив пробив" вероятно не си струва да се чака. За да победи, Украйна се нуждае от технологичен пробив, каза Залужни, напомня "Важные истории". 

На 30 октомври британското издание на The Times публикува статия за Володимир Зеленски. В нея се казва, че в най-близкото обкръжение на президента на Украйна мнозина не вярват в победата. Самият Зеленски е уверен, че Украйна ще победи и не разглежда възможността за преговори с Путин.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм