Южнокорейската компания Samsung Electronics забрани на своите служители да използват чатбота ChatGPT и подобни технологични продукти на служебните устройства заради опасения от изтичане на информация. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на вътрешни документи на компанията, цитирана от БГНЕС.

„Виждах себе си на различни възрасти и на различни места...“: Какво сънува изкуственият интелект?

По информация на агенцията, през април инженери на Samsung Electronics допуснали случайно теч на корпоративен изходен код, качвайки го в ChatGPT. От компанията отбелязват, че данните, които се публикуват в този и подобни чатботове, се съхраняват на външни сървъри и затова могат да бъдат достъпни за трети лица.

"Молим ви добросъвестно да се придържате към изискванията за сигурност, тъй като нарушенията могат да доведат до изтичане на фирмена информация, което може да доведе до дисциплинарни последствия, включително уволнение", цитира агенцията служебния документ на Samsung.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Блумбърг уточнява, че забраната се отнася за корпоративни устройства и мрежи. Когато използват чатботове от други устройства, на служителите се забранява да качват данни, които биха могли да съдържат информация, защитена от авторски права. В същото време компанията работи по въвеждането на свой собствен аналог на ChatGPT.

ChatGPT на американската компания OpenAI беше пуснат в експлоатация в края на 2022 г. Услугата взаимодейства с потребителя в режим на диалог. Чатботът може да отговаря на допълнителни въпроси, да признава грешките си, да оспорва неправилни предположения и да отхвърля неподходящи заявки.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм