Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за защита от домашното насилие, които въвеждат обстоятелството интимна връзка. За такава ще се счита доброволен и относително траен съюз между две физически лица от мъжки и женски пол.

В пленарната зала БСП, “Възраждане” и ИТН се постараха да истеризират дебата с обвинения, че с тези промени се регламентират еднополовите връзки, защото в дефиницията за “интимна връзка” се използва неопределения термин “лица”, отбелязва Mediapool. В крайна сметка дефиницията беше променена и в нея изрично бе посочено, че връзката може да е само между мъж и жена.

Този обрат дойде, след като ГЕРБ се отметнаха от текстовете, на които техни депутати са съвносители, и гласуваха заедно с БСП, “Възраждане” и ИТН.

Искането на БСП да се предвиди изрично, че отношенията, подлежащи на закрила по реда на този закон, могат да са само между мъж и жена, първоначално бе отхвърлено. Но след това при прегласуване, резултатът се обърна – 110 "за" (43 от ГЕРБ, 1 от ПП-ДБ, 36 от "Възраждане", 20 от БСП, 9 от ИТН и един независим), 89 "против", почти всички от "Продължаваме промяната- Демократична България" и ДПС, както и двама "въздържал се".

Така реално законът, който трябва да важи за всички, не обхваща всички групи хора. От неправителствената организация Single Step излязоха с коментар по темата: “В крайно унизителна за жертвите обстановка, интимната връзка все пак беше добавена в ЗЗДН, само че определена като „съюз на физически лица от мъжки и женски пол“, а не като „съюз между две лица“, както беше внесеното предложение. Така ЛГБТИ хората пак остават извън обхвата на защитата по този закон”.

Оттам подчертават наблюденията си, че гласуването на закона се е случило “с подигравки, обиди и смях в залата” и припомнят последвалото изказване на Вежди Рашидов, който не е знаел, че микрофонът му е включен. "Кое е по-различно. За насилието, за кое? Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че преди 15 години са били изнасилвани", казва Рашидов.

Вежди Рашидов. БУЛФОТО

Single Step добавя още: “Почти всички от качилите се на трибуната използваха дневния ред, за да се пошегуват, че управляващата коалиция представлява „интимна връзка“ или че техните лидери са в такава или че трябва интимността на двойката да се подлага на „оглед и освидетелстване“ по реда на НПК или че работните отношения на депутатите са „интимна връзка“ и други изключително неуместни, подценяващи темата, сексистки подмятания”.

“От изказванията на депутатите личеше невежество и омраза към жени и ЛГБТИ хора. Например, многократно се повтаряше несъществуващата дума „хомосексуалисти“, обобщават от организацията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм