Да покажете среден пръст на съседа си може да не е учтиво, но е защитено като част от правото на човек на свобода на изразяване съгласно канадската конституция, постанови съдия. В решение от 26 страници съдия Денис Галиацатос от френскоговорящата провинция Квебек отхвърли дело срещу мъж, обвинен в тормоз на свой съсед в предградие на Монреал, предаде The Guardian.

Тайландец отива в затвора заради календари с патици, които „осмиват“ краля

„За да бъда пределно ясен, не е престъпление да покажете пръст на някого“, каза той в решение от 24 февруари. „Средният пръст е дадено от Бог, залегнало в хартата право, което принадлежи на всеки червенокръвен канадец“, добави той, имайки предвид Хартата на правата и свободите на Канада.

Обвиняемият, Нийл Епщайн, учител и баща на две деца, е бил арестуван от полицията през май 2021 г. за заплахи и измама на свой съсед в Бийконсфийлд, Квебек.

Жестът „може да не е учтив, може да не е джентълменски, въпреки това не води до наказателна отговорност“, постанови Галиацатос.

Мастурбиращ морж се появи два месеца, след като “отмени” фойерверки за Нова година

Снимка: Pexels

Съдията добави, че въпреки общоприетия израз „делата всъщност не се изхвърлят“, че в този случай „съдът е склонен всъщност да вземе делото и да го изхвърли през прозореца“.

„Уви“, каза той, „съдебните зали на съда в Монреал нямат прозорци.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм