Съдия от Ню Йорк заплаши Доналд Тръмп със затвор за "грубо нарушение" на заповедта за мълчание по делото му за гражданска измама.

Съдия Артър Енгорон заяви в съда, че бившият президент не е премахнал публикация в социалните мрежи, осмиваща служител на съда.

По-рано този месец съдия Енгорон поиска от Тръмп да свали "невярната и унизителна" публикация за служителя.

Той заяви, че постът е бил изтрит от социалните медии, но е останал на неговия уебсайт.

"Подстрекателските неистини могат да доведат и са довели до сериозни физически увреждания", заяви съдия Енгорон в петък.

"Сега ще дам възможност на обвиняемия да обясни защо това не трябва да завърши със сериозни санкции или евентуално мога да го вкарам в затвора."

Адвокатът на Тръмп, Кристофър Кисе, се извини от името на клиента си и заяви, че става въпрос за грешка "по невнимание", тъй като докато постът е бил изтрит от социалните медии, помощниците са забравили да го премахнат от уебсайта на кампанията.

Съдията заяви, че ще вземе въпроса "под внимание" и ще се произнесе по него по-късно.

Доналд Тръмп и няколко членове на семейството му са подсъдими за измама, фалшифициране на бизнес документи, издаване на неверни финансови отчети и заговор.

Гражданският процес, в който не участват съдебни заседатели, е насочен към определяне на обезщетението за измамата, която съдия Енгорон вече е установил, че Тръмп е извършил, като е раздул личната си нетна стойност, за да си осигури изгодни договори за заем.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, която заведе делото, иска 250 млн. долара (205 млн. паунда) под формата на санкции и строги ограничения за бизнеса на Доналд Тръмп.

На 3 октомври съдия Енгорон издаде заповед за забрана на достъпа до информация на г-н Тръмп, след като той публикува в своята социална медия Truth Social публикация, в която унижава служителя на съда.

В публикацията г-н Тръмп, който е републиканец, е споделил снимка на служителката заедно с лидера на демократите в Сената Чък Шумър, твърдейки, че тя е негова "приятелка".

Това не беше първият път тази седмица, когато съдията направи забележка на бившия президент, който присъстваше на няколко дни от процеса.

В сряда съдия Енгорон каза на Тръмп и на други лица да бъдат тихи по време на показанията на оценител на недвижими имоти на свидетелската скамейка. Съобщава се, че той е клатил глава и е хвърлял ръце във въздуха в знак на неудовлетвореност.

След молба от адвокат от Службата на главния прокурор на Ню Йорк съдия Енгорон помоли хората да не издават глас, "особено ако това има за цел да повлияе на показанията".

Същия ден служителка на нюйоркски съд беше арестувана, след като извика на Тръмп, "показвайки, че иска да му помогне", заявиха от съда.

Тя бе изведена от съда, пусната в административен отпуск и обвинена в неуважение към съда.

Делото за измама в Ню Йорк е една от няколкото съдебни битки, пред които бившият президент е изправен тази година, включително федерални и щатски наказателни обвинения.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм