Варненският апелативен съд ще се произнесе утре по делото за екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин. 

В продължилото днес около 2 часа и половина открито заседание бяха разпитани двама свидетели, бяха приобщени пимени доказателства и изслушани пледоариите на страните.

Съдът прие всички документи, приложени към жалбите и молбите на защитата,  приложи писмените доказателства от двете дела, разгледани от първоинстанционния Варненски окръжен съд, приобщи постъпил отговор от Варненската районна прокуратура за нейна преписка, както и писмо от Държавната агенция за бежанците относно хода на процедурата за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище на исканото лице.

Съдебният състав събра доказателства и по своя инициатива като изиска превод на  резултатите от 81-то пленарно заседание на Комитета за оперативно действие на конвенциите в областта на сътрудничеството по наказателноправни въпроси на Съвета на Европа и отправи молба към  Българския Хелзински комитет за доклад за състоянието на човешките права и спазване върховенството на правото, включително на правата на лицата в наказателното производство и в местата за лишаване от свобода за 2021-2022г. 

В откритото заседание съдът разпита двама свидетели - граждани на Руската федерация, пребиваващи в България. Защитата и съдебният състав поставиха въпроси относно възгледите на Алексей Алчин и публичното им изразяване, за хуманитарното подпомагане на Украйна и украинските бежанци от негова страна, за отношението в родината му към несъгласните с управлението й.  

В пледоарията си представителят на Апелативната прокуратура поиска въззивната инстанция да потвърди решението за екстрадиция, постановено от Окръжния съд.

Тримата процесуални представители на руския гражданин, както и самият той се противопоставиха на искането на Руската федерация за предаването му, тъй като не са предоставени адекватни гаранции, че правата и достойнството му ще бъдат защитени и че той няма да бъде преследван по политически причини. Сред изтъкнатите доводи бе и излизането на Русия от Съвета на Европа и денонсирането на Конвенцията за правата на човека.
Алчин е обвинен, че като директор на дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. С фалшиви документи през 2015 г. е избегнал плащането на данъци за над 282,5 млн. рубли, след което напуснал страната си.  

Издирването му е започнало през 2018 г., а през април 2021 г. е бил привлечен като обвиняем. Алчин беше задържан във Варна на 24 юни. 

Малко след избухването на войната в Украйна Алчин изгори публично руския си паспорт на протест в морския град.