Варненският окръжен съд отказа да предаде на властите в Германия българин, разследван за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество

За 28-годишния Владимир Г е издадена Европейската заповед за арест на 9 септември от Районния съд в Бамберг. В нея е посочено, че мъжът е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според разследващите Владимир и други т.нар. „агенти по задържане“ се представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на многобройни германски граждани. Подвеждали своите клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби, като използвали манипулативен софтуер, за да ги заблудят, че вложените пари се увеличават. Инвестиции не били правени, а депозираните средствата, били превеждани по сметки на престъпната група.

Германската прокуратура разследва Владимир Г. за това, че от 01.08.2019 г. до 29.07.2020 г. е извършил 32 престъпления с депозити в размер на 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро.Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът е 15 години „лишаване от свобода“.

Българинът бе задържан на 25 октомври тази година във Варна.

След направено искане до германските власти Варненският окръжен съд получи задължителната гаранция, че при осъдителна присъда Владимир ще бъде върнат в България за изпълнение на наказанието. Освен това молещата държава беше уведомена за заявеното желание от страна на исканото лице за правото му да му бъде осигурен адвокат в издаващата държава-членка, който да подпомага защитата му в България чрез информация и съвети.

След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прие, че ЕЗА отговаря на формалните изисквания, но предаването на Владимир следва да бъде отказано. Като основен аргумент за решението си съдът посочва, че престъплението, за което е обвинен мъжът, е извършено изцяло на територията на България, т.е. извън територията на искащата държава. За престъпление, извършено на територията на България се прилага българският Наказателен кодекс, посочва в решението си съдебният състав.

Съдът потвърди мярката за неотклонение „подписка“ до влизане в сила на съдебния акт. Решението подлежи на обжалване или протест.