Един от най-верните съюзници на Украйна, Полша, обяви, че повече няма да доставя оръжия на страната, тъй като дипломатическият спор за зърното се изостря, съобщи Би Би Си. Премиерът на страната заяви, че вместо това тя ще се съсредоточи върху въоръжаването си с по-модерни оръжия. Този ход идва в момент, когато напрежението между двете страни нараства.

Във вторник Полша привика посланика на Украйна заради коментарите на президента Володимир Зеленски в ООН. Той заяви, че някои държави са симулирали солидарност с Украйна, което Варшава осъди като "неоправдано по отношение на Полша, която подкрепя Украйна от първите дни на войната".

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви решението да не доставя повече оръжие на Украйна в телевизионно обръщение в сряда след ден на бързо ескалиращо напрежение между двете страни във връзка с вноса на зърно.

"Вече не предаваме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия", заяви Моравецки.

Спорът за зърното започна, след като пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна почти затвори основните черноморски транспортни пътища и принуди Украйна да намери алтернативни сухопътни маршрути. Това от своя страна доведе до това, че големи количества зърно се озоваха в Централна Европа.

Вследствие на това Европейският съюз временно забрани вноса на зърно в пет държави: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, за да защити местните земеделски стопани, които се опасяваха, че украинското зърно понижава цените на местно ниво.

Забраната изтече на 15 септември и ЕС реши да не я подновява, но Унгария, Словакия и Полша решиха да продължат да я прилагат. Европейската комисия неведнъж е заявявала, че не е в правомощията на отделни членове на ЕС да определят търговската политика на блока.

По-рано тази седмица Украйна подаде искове в Световната търговска организация (СТО) срещу тези държави във връзка със забраните, които според нея са нарушение на международните задължения.

Министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко заяви, че "за нас е изключително важно да докажем, че отделните държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки".

Полша обаче подчерта, че ще запази забраната в сила и "жалбата пред СТО не ни прави впечатление".

Моравецки каза, че ще увеличат броя на забранените продукти от Киев, ако Украйна ескалира спора за зърното. Министерството на външните работи на Полша добави, че "оказването на натиск върху Полша в многостранни форуми или изпращането на жалби до международни съдилища не са подходящи методи за разрешаване на различията между нашите страни".

Въпреки забраната трите държави заявиха, че все пак ще позволят през тях да се транспортира зърно до други пазари. Киев призова Полша да "остави емоциите настрана", след като техният посланик беше призован и вместо това предложи страните да възприемат конструктивен подход за разрешаване на спора.

Френският министър на външните работи Катерина Колона заяви в сряда, че проучване на ЕС показва, че украинският внос на зърно няма да осакати европейските фермери и определи напрежението като "достойно за съжаление".

Полша оказва голяма подкрепа на Украйна, докато тя се защитава срещу Русия, като настоява Германия да предостави на страната бойни танкове "Леопард 2", обещава изтребители за страната и приема над 1,5 млн. Бежанци от Украйна, припомня Би Би Си.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм