Във връзка със Световния ден за борба с ХИВ/СПИН РЗИ - Смолян реализира мащабна информационна и мотивационна кампания под надслов: „ХИВ вече не убива, стигмата – да!“. 

Днес, в 10,30ч. над училищните дворове  на гимназиите в Смолян ще полетят 80 червени балона с хелий, като израз на съпричастността на младежите с хората, живеещи с ХИВ, и като призив за преодоляване на стигмата и дискриминиращото отношение към тях.  В големите училища на областта активисти на БМЧК и други специално обучени връстници ще поставят информационни табла, ще разпространят емблематичната червена лентичка, както и над 1000 презерватива и 800 брошури за начините за предпазване от инфекцията и мотивиращи отговорното сексуално поведение. 

Тази вечер 350 кондома и атрактивни печатни материали ще бъдат предоставени на посетителите на най-популярните барове, денонощни магазини и дискотеки в Смолян. Целта е да се насърчи безопасният секс и да се напомни, че в РЗИ всеки може да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ и други инфекции. 

В седмицата от 1 до 8 декември жителите и гостите на Смолян могат да установят с бързи тестове статуса си за ХИВ/СПИН, а чрез имуноензимни тестове – за хепатит В, С и сифилис. Това ще се случва всеки работен ден, от 10 ч. до 14 ч. в кабинета за медицински изследвания на Регионалната здравна инспекция. 

Също на Световния ден за борба със СПИН ще се проведе  информационна среща, организирана съвместно със здравната инспекция в Пловдив. На  изнесения форум инфекционистите от УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Йорданка Стоилова и доц. Балтанджиев ще представят темата за необходимостта от премахване на стигмата (заклеймяването) и дискриминацията спрямо хората с ХИВ ще и представят дейността на ХИВ-сектора на университетската болница в Пловдив, както и съвременните възможности за лечение на инфекцията.