С 30% по-ниска цена на природния газ за следващия месец предлагат от „Булгаргаз“.  От дружеството искат от 1 февруари газът да струва между 129 и 130 лв. за мегаватчас.  За сравнение цената през настоящия месец е 179,33 лв. за мегаватчас.

Не се очаква и промяна в цените на парното, топлата вода и ток.

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да увеличава цената на топлинната енергия, тъй като се очертава цената за февруари, на която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на топлофикациите, да бъде под 130 лева за мегаватчас. Това заяви пред журналисти председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Росен Христов: България преговаря с Румъния за доставка на природен газ след 2026 година

По думите му фактът, че цената на природния газ през февруари ще с близо 30% по-ниска спрямо настоящата, е добра новина и за индустрията, защото ще даде един комфорт при използването на природния газ.

В микса на страната ни за февруари са структурирани четирима доставчици на природен газ - трима са избрани чрез тръжната процедура от ноември и декември. Четвъртият източник са нагнетени количества от газохранилище в Чирен.

МС ще одобри споразумението между ”Булгаргаз” и ”Боташ”

Иванов изтъкна, че благодарение на това, че „Булгаргаз“ не ползва количествата газ от в Чирен в момента, България е в много по-добра позиция от някои страни в Европейския съюз. По думите му само шест страни в Съюза имат процентно по-голяма запълняемост на газохранилищата си.

Окончателното решение за цената на газа през следващия месец енергийният регулатор ще вземе на закрито заседание на 1 февруари. Тогава ще бъдат отчетени и последните движения на борсовите цени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм