Русия заплашва да повдигне обвинения срещу бившия световен шампион по шахмат - Гари Каспаров. Критикът на Путин, който от години не живее в Русия заради риск от преследване, може да бъде обвинен по руския закон за „чуждестранните агенти“, който се наказва със затвор.

В началото на март той беше добавен към списъка с "терористи и екстремисти" на Кремъл.

Пред агенция ТАСС представители на властта казват, че имат всички основания да повдигнат обвинения на Каспаров. Основанието е законът за чуждестранните агенти, който е насочен срещу лица и организации, които получават финансиране от чужбина. Ако бъде обвинен и признат за виновен, Гари Каспаров може да получи присъда от две години затвор.

Русия добави Каспаров в списъка на лицата, действащи като чуждестранни агенти, в който влизат още десетки критици на Владимир Путин. Това се случи скоро след като руският президент предприе пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

По закон чуждестранният агент е лице, което получава подкрепа от чужди държави или се намира под чуждестранно влияние и се занимава с политическа дейност в Русия.

Шахматният гросмайстор е в този списък от май 2022 г.