Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент". Това стана ясно от документ, публикуван от Виталий Бородин, активист и ръководител на Федералния проект за сигурност и борба с корупцията, съобщиха руски медии.

"Жалбата се изпраща за разглеждане в съответствие с установената компетентност", се казва в документа.

"Честно казано, нямах намерение да публикувам официалния отговор тук, но вече ми се налага да го направя. Няма други възможности", написа Бородин в Телеграм.

След като прокуратурата подаде съответното искане до Министерството на правосъдието, ведомството започва да проучва материалите, които биха могли да станат основа за предоставяне на певицата на статут на чуждестранен агент.

Дмитрий Сергеевич Песков коментира ситуацията с Алла Пугачова, че не е чул нищо от властите за признаването ѝ за чуждестранен агент. 

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика, защото се обяви против войната в Украйна.

Пугачова е една от най-известните личности в Русия - позната на поколения руснаци с хитовете си, сред които е песента от 1982 г. „Милион червени рози“, както и филмът от 1978 г. „Жената, която пее“, припомня БТА. В миналото тя беше почитана и от двамата президенти Владимир Путин и неговия предшественик Борис Елцин.